Serveis

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Biblioteques > Serveis

Índex

 

Accés a internet

Les biblioteques de Vilanova i la Geltrú proporcionen als usuaris accés lliure i gratuït a internet. Amb aquest servei us oferim: 
 
- Ordinadors connectats a internet i destinats a la recerca d'informació, la investigació i l'aprenentatge. 
- Vint sessions a la setmana de connexió; el temps màxim de consulta serà dues sessions diàries, en fraccions de mitja o una hora
- La possibilitat de reservar l'ordinador tant a la sala com per telèfon. 
- Guardar o imprimir la informació obtinguda a internet.

La biblioteca no es fa responsable de les consultes dels usuaris, però té el dret d'interrompre-les en qualsevol moment si vulneren els principis de civisme i dignitat o fan apologia de la violència, el racisme o la xenofòbia. El personal de les biblioteques es reserva el dret de finalitzar les sessions en qualsevol moment i d'aplicar la Política d'ús.

Què cal per poder fer ús d'internet?

Aquest servei es troba disponible tant per usuaris adults com per infants. En ambdós casos cal que l'usuari s'identifiqui amb el seu carnet al taulell corresponent. A més, en el cas dels usuaris infantils, fins els 14 anys, cal que portin una autorització signada pel pare, mare, tutor/a a la biblioteca.
L'horari d'internet és el mateix que el de les biblioteques excepte en el cas dels usuaris adults que el servei finalitza vint minuts abans de tancar, tant al matí com a la tarda.
Es permet un màxim de dos usuaris per ordinador.

Com guardar la informació de internet?

Els usuaris poden imprimir els resultats de les consultes en la impressora en color que les biblioteques disposen. Donarà l'ordre d'impressió i recollirà els fulls al taulell de la biblioteca. El preu de cada full DIN A4 imprès en color és de 0,35 euros i en blanc i negre és de 0,10 euros.

Els usuaris també poden enregistrar el resultat de les consultes en llapis òptic.  L'usuari haurà de portar aquest pendrive cada cop que vulgui enregistrar el resultat de les seves consultes. La biblioteca es quedarà els suports externs per formatejar-los abans de tornar-los a utilitzar.

Connexió sense fils Wi-Fi

Les biblioteques de Vilanova i la Geltrú disposen de tecnologia Wi-Fi que permet als usuaris l'accés gratuït a internet sense fils.

Per fer ús del servei és necessari que l'usuari tingui una targeta de xarxa correctament configurada i que disposi del carnet de la biblioteca ja que el seu número i DNI serviran com a validació per entrar a la xarxa.
Podeu connectar-vos gratuïtament a internet des de qualsevol dispositiu mòbil que suporti aquesta tecnologia (ordinador portàtil, agenda personal digital (PDA), telèfon mòbil de tercera generació o qualsevol altre aparell capaç de rebre senyal sense fils) amb la xarxa de les biblioteques.

Les biblioteques posen a disposició dels usuaris els diferents manuals d'ús del servei Wi-Fi:
 
- Manual d'ús Windows XP
- Manual d'ús Windows Vista
- Manual d'us LINUX (Ubuntu)
- Manual d'ús Apple-Mac
- Manual d'ús Pocket PC
- Manual d'ús Windows 7

________________________________________________________________

+ Altres Serveis d'Internet on connectar-se a Vilanova i la Geltrú

 

Aula Multimèdia a les biblioteques municipals

La Xarxa de Biblioteques de VNG, mitjançant la biblioteca Armand Cardona Torrandell, ofereix un servei dedicat a la formació, a l'autoaprenentatge i a facilitar l'accés a la informació. Es tracta de l'Aula Multimèdia, un espai amb els objectius de facilitar i promoure l'autoaprenentatge individualitzat amb el suport de les noves tecnologies, contribuir a la formació tecnològica i digital i donar suport a la creació artística per mitjà d'eines multimèdia.
Aula Multimèdia de les Biblioteques de VNGAquest servei està destinat a totes les persones majors de 16 anys que disposin del carnet de la Biblioteca. Es pot fer ús de l'Aula Multimèdia de la Biblioteca en règim d'autoservei o participant a les sessions formatives.

Aula multimèdiaAula multimèdia

 

BIBLIOMERCAT - La Biblioteca al Mercat de Mar

El Bibliomercat és un servei mòbil de les biblioteques municipals que pretén apropar la lectura a aquelles persones que per raons molt diferents (proximitat, desconeixement, hàbits...) no van a les biblioteques.
Es tracta d'un servei gratuït i obert a tothom que ofereix els mateixos serveis que qualsevol biblioteca pública: préstec i consulta del fons de llibres i publicacions periòdiques, la possibilitat de demanar el carnet d'usuari i reservar documents que no es troben a la biblioteca mòbil però sí a les biblioteques de la ciutat i a les de la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Diputació de Barcelona. Estrena de la biblioteca al Mercat de Mar
Es troba tots els divendres de 10 a 13h a la placeta interior del Mercat de Mar.

 

Carnet

Què cal fer per tenir el carnet?

Fer-se el carnet d'usuari de les biblioteques de la província és molt senzill i ràpid. Només cal que porteu el DNI o el passaport. Els menors de 14 anys cal que presenteu un imprès que us facilitaran a la biblioteca signat pels pares o tutors. També podeu sol·licitar-lo a través del web . La biblioteca es posarà en contacte amb vosaltres per avisar-vos que ja teniu el carnet disponible. Caldrà que porteu el DNI o passaport en el moment de recollir-lo.
El mateix carnet serveix per a tota la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona. 

Per a què serveix el carnet?

El carnet de biblioteca serveix per utilitzar els diferents serveis com ara el servei de préstec, préstec interbibliotecari, préstec a domicili, accés a Internet, servei Wi-Fi, accés a sales de suport i per participar en algunes activitats que organitzen les biblioteques. 

Amb el carnet tot són avantatges

A més, el carnet us permetrà gaudir d'importants avantatges en el món de la cultura i el lleure. Tant a nivell de la província de Barcelona com a la pròpia Vilanova i la Geltrú.

 

Cessió d'espais


Ambdues biblioteques posen a la disposició dels ciutadans, de les entitats, associacions, etc., mitjançant lloguer, alguns dels seus espais (sales de suport, sala d'actes...) seguint les condicions que marca l'Ordenança fiscal núm. 22 que regula la utilització d'edificis municipals i d'altres instal·lacions.

L'ús d'aquests espais està supeditat a les necessitats dels propis equipaments i a les de les diferents àrees de l'Ajuntament. En cas de produir-se qualsevol desperfecte, el cost de reposició anirà a càrrec del titular del lloguer.

 

Préstec

1) Préstec

Què és i com funciona el servei de préstec?

Les biblioteques ofereixen la possibilitat als usuaris d'endur-se documents fora del propi local durant un període de temps determinat de forma gratuïta.
Són exclosos de préstec algunes obres de referència (diccionaris, enciclopèdies, etc.), documents de la col·lecció local no duplicats, dossiers elaborats per la mateixa biblioteca, diaris, el darrer número de cada revista i el material que la biblioteca així ho consideri.

Què cal fer per endur-se documents?

Cal disposar del carnet de la biblioteca, i presentar-lo conjuntament amb els documents que us voleu endur al taulell de préstec. Per obtenir-lo només cal que porteu el DNI o passaport i se us farà gratuïtament i al moment. També es pot sol·licitar electrònicament mitjançant l'opció l'accés que dona la web de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Nombre de documents i terminis de retorn

L'usuari pot tenir alhora i com a màxim 30 documents:

- 15 en suport paper (llibres, revistes,...)
- 15 audiovisuals (DVDs, CDs,...)

Tot aquest material el podrà tenir durant 30 dies.

Per a més informació podeu consultar la Normativa de la Xarxa de Biblioteques Municipals de VNG

Renovacions i reserves de documents

Un usuari podrà demanar fins a tres renovacions de documents que tingui e préstec, sempre que ho sol·liciti abans que acabi el període de préstec i no hi hagi cap reserva d'altres usuaris. Es poden fer renovacions personalment, per telèfon, per correu electrònic o via web, sempre que el document no hagi vençut.

També podeu reservar documents que estiguin prestats. La biblioteca es compromet a trucar per telèfon a l'usuari per comunicar-li que pot recollir el document demanat i les reserves caduquen set dies després de l'avís o del tercer intent sense resposta. Es poden realitzar reserves personalment o via web.

Què passa si no es retornen els documents en la data fixada?

Els documents s'hauran de retornar a la biblioteca en el termini fixat. Si no els torneu el dia corresponent sereu exclosos del servei de préstec en funció del retard acumulat.
La suspensió del dret al servei de préstec a una biblioteca afecta al conjunt de les biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona.

Què passa en cas de pèrdua o documents fets malbé?

L'usuari que torni un document malmès o que el perdi haurà de notificar-ho a la biblioteca, i en comprarà un d'igual o en pagarà el valor equivalent. Fins que això no es compleixi quedarà exclòs del servei de préstec i internet.

Bústia de retorn

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell disposa d'una bústia per retornar els documents prestats. Aquesta es troba disponible de dilluns a diumenge durant 24 hores. 

2) Préstec interbibliotecari

Aquest servei permet proporcionar els documents que no existeixen en el fons propi i que estan disponibles en altres biblioteques de la Xarxa o en altres institucions bibliotecàries, com ara en les de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Existeixen tres modalitats dins d'aquest servei:

- Préstec interbibliotecari entre les biblioteques de Vilanova i la Geltrú. 

Els usuaris de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú poden demanar documents en préstec entre ambdues biblioteques de la ciutat, però sense cap cost, i també poden recollir i retornar els documents a la biblioteca que ells mateixos triïn. 

- Préstec interbibliotecari amb les Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.
 
A través del servei de préstec interbibliotecari, les biblioteques de la Xarxa s'encarreguen de localitzar i proporcionar els documents que no existeixen en el fons propi i que estan disponibles en altres biblioteques de la Xarxa. Aquest servei té un preu públic establert d'1,50 € per document. 


3) Préstec a escoles i entitats

Les biblioteques de Vilanova i la Geltrú ofereixen aquest servei a les escoles: proporcionen a les escoles lots de llibres i altres documents en préstec amb la finalitat de reforçar en els infants la funció del préstec i de donar-los l'oportunitat de manejar diferents tipus de documents.
El servei de préstec a les escoles es complementa amb altres servies que s'hi ofereixen, com: visites per a escoles, activitats de promoció de la lectura, formació d'usuaris, etc.

A banda de les escoles les biblioteques també ofereixen el servei de préstec a entitats públiques i privades o col·lectius específics com ara centres cívics, associacions, etc. 

4) Servei de préstec a hospitals 

S'ofereix el servei de préstec a l'hospital Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú. Aquest té per objectiu apropar la lectura a aquelles persones que pel fet d'estar ingressades en centres hospitalaris no poden accedir als serveis de la biblioteca.  Per a més informació sobre aquests serveis poseu-vos en contacte amb la biblioteca.

 

Servei d'informació


El servei d'informació i referència es l'encarregat d'atendre les vostres sol·licituds d'informació i s'ofereix a partir de fons propis i externs a les biblioteques, mitjançant catàlegs, recursos electrònics i altres fonts d'informació.

Entre d'altres, aquest servei facilita:
 
- Assessorament sobre com i on trobar la informació necessària.

- Accés en línia a les fonts d'informació electrònica i internet.

- Assistència en l'ús de les eines d'accés a la informació: els catàlegs i els recursos a internet.

- Ajuda per buscar i obtenir aquells documents que no estan disponibles a la biblioteca.

- Servei d'informació selectiva a persones i col·lectius amb interessos específics.

- Disseny de serveis d'informació per a col•lectius locals: empreses, grups polítics, escoles, etc.

 

Altres serveis

Aules d'estudi nocturn

Les aules d'estudi nocturn és un servei que ofereixen les biblioteques públiques conjuntament amb la Regidoria d'Educació amb l'objectiu de posar a l'abast dels joves uns espais idonis per a l'estudi en èpoques d'exàmens, en un horari adient per a les seves necessitats.
La seva activitat es concentra durant les primeres setmanes del mes de juny a partir de les 21h i, si bé el fons de les biblioteques es troba disponible per consulta per part dels seus usuaris, els seus serveis habituals no es troben actius durant aquest període.

+ informació

Sales d'estudi

Les biblioteques disposen de sales d'estudi destinades a fer treballs en grup i adreçades als usuaris majors de 12 anys. Per fer ús d'aquestes sales tots els usuaris que hi vulguin accedir hauran d'entregar el carnet al responsable que hi hagi al taulell.

Les biblioteques es reserven el dret de suspendre l'activitat d'aquestes sales sota el seu criteri.

Servei de reprografia

Les biblioteques de Vilanova i la Geltrú proporcionen la possibilitat de fer fotocòpies del seu fons mitjançant una màquina d'autoservei, la qual es pot utilitzar amb targes de 25 i 50  còpies.
Els preus d'aquestes targes estan regulats per l'Ordenança fiscal núm. 7 - Taxa per expedició de documents administratius.
Aquest servei està subjecte a allò que disposa la Llei de propietat intel·lectual.

 

Memòries i altres documents

PLA MUNICIPAL DE BIBLIOTEQUES 2017-2020

El Pla Municipal de Biblioteques 2017-2020 vol esdevenir un punt de partida i un marc a partir del qual les biblioteques desenvolupin la seva tasca al llarg dels propers quatre anys, optimitzant la gestió interna i activant noves accions que adaptin i millorin l'oferta de serveis que s'ofereixen a la ciutadania.

Pla Municipal de Biblioteques

MEMÒRIES


La memòria anual és un document de gestió en el que s'analitzen els resultats de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú i s'hi identifiquen punts forts i oportunitats de millora.
Es tracta d'un element de comunicació molt important que serveix per explicar allò que fan les biblioteques, perquè ho fan i com ho fan, tant internament a les institucions que les gestionen, com externament a aquells agents amb els qui es col·labora.
Memòria 2015

- MEMÒRIA 2017

- Memòria 2016

- Memòria 2015

- Memòria 2014

- Memòria 2013

Altres documents:

- Pla d'acció 2018

  
Normativa del Servei de préstec i Internet

- Reglament de funcionament de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú

- Normativa Sales Infantils de les biblioteques de Vilanova i la Geltrú

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 21/09/2018