Fons documental

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Biblioteques > Fons documental

Índex

 

Centres d'interès

Dins la col·lecció de cada biblioteca cal destacar centres d'interès i fons especials. Aquests fons neixen de la necessitat d'una major singularització de cada biblioteca davant de l'estandarització de les biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona.

En el cas de les Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu els següents Centres d'interès:

Gènere Negre (Joan Oliva i Milà)

La Xarxa de Biblioteques Negres (Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú, La Bòbila de l'Hospitalet de Llobregat, Montbau de Barcelona i Biblioteca Districte 6 de Terrasa) va realitzar a l'any 2012 la seva primera publicació col·lectiva a on es recollia la novel·la negra i policíaca publicada a l'any 2012 i altres esdeveniments  que es va actualitzant cada any.


Es tracta d'una selecció de títols de novel·la políciaca que han estat novetat durant el darrer any en la secció de Gènere Negre de la biblioteca. Es tracta d'una secció especialitzada on podreu trobar tot el referent al gènere negre i policíac. Volem esdevenir una secció referent a la comarca del Garraf, i amb aquesta intenció alimentarem aquest fons de manera constant amb les darreres novetats i també amb els vostres suggeriments.

A la Sala d'Adults de la Biblioteca hi trobareu novel·les, biografies i llibres temàtics. A la Sala de Fonoteca trobarem material divers com pel·lícules, còmics, informació sobre actors, directors i altres incògnites que s'hauran d'anar descobrint.

Els afeccionats al gènere negre a més de bons lectors son curiosos, i per ajudar-vos a esbrinar en el fons de la biblioteca hem preparat una secció al bloc Fora del prestatge on podreu trobar informació, actualitat, guies de lectura sobre el gènere negre i participar amb els vostres comentaris.

Racó ser pares i mares

En aquest espai hi trobareu tots aquells documents que us poden ajudar en la tasca de ser pares i mares, des de la gestació fins al desenvolupament dels 10-11 anys dels infants.

Aquest fons es composa bàsicament de monografies i revistes i es troba ubicat a la sala infantil de cada biblioteca. Tots els documents estan agrupats per temes i identificats per uns gomets en funció de la temàtica que tracten.

Centre de documentació del Parc del Garraf (Joan Oliva i Milà)

Des de l'any 2004, la biblioteca Joan Oliva incorpora a les seves seccions el Centre de Documentació del Parc del Garraf. Ubicat a la Sala d'adults de la biblioteca, posa a disposició dels seus usuaris un fons especialitzat en temàtica relacionada amb l'espai, el medi ambient i la gestió del territori.

Comicteca (Armand Cardona Torrandell)

Aquesta secció es troba a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell i recull un fons especialitzat de còmic que va creixent amb el pas del temps. Dins la Comicteca podeu trobar llibres relacionats amb aquesta matèria des de diferents punts de vista: des del vessant més teòric als diferents estils de còmic. A més també disposem de revistes clàssiques com Creepy, CIMOC, 1984, etc. i d'altres d'actuals com El Jueves o Dolmen.

Per accedir només heu de clicar el següent enllaç:

Enllaç Comicteca

Fons Armand Cardona Torrandell (Armand Cardona Torrandell)

Aquest fons que es composa de dues seccions relacionades amb el pintor Armand Cardona Torrandell: el Fons documental Armand Cardona Torrandell que acull tot el material relacionat amb aquest pintor (monografies, dossier d'exposicions, reculls de premsa, cartells, fotografies, etc.) i el Fons personal Armand Cardona Torrandell que recull tota la biblioteca personal del pintor que va ser cedida per la seva família el juny de 2005.

Per accedir només heu de clicar el següent enllaç:

Fons Armand Cardona Torrandell

Món laboral

Món laboral

Fons especial de nova creació, inaugurat l'11 de març de 2013, que recull totes les fonts d'informació relacionades amb la cerca de feina, eines per accedir al món laboral (currículum vitae, tests psicotècnics, entrevistes, etc.), mercat de treball, emprenedoria (treball autònom, venda per internet, teletreball,...) i treballar a l'administració pública.

 

Fons general


Les biblioteques compten amb un ampli fons de caràcter multidisciplinari, actualitzat i en qualsevol tipus de suport. Això permet que hi pugueu trobar llibres, revistes, diaris, vídeos, CDs, DVDs, CD-ROMs, bases de dades, mapes i partitures, entre d'altres materials.

Per consultar el fons de les biblioteques heu d'anar al Catàleg Col·lectiu de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació i triar la biblioteca a les opcions de consulta.

 

Fons infantil

Benvinguts a la Sala Infantil!!!

Ratoliva

A la sala infantil de les biblioteques hi podeu trobar tot tipus de material, com poden: ser llibres, revistes, còmics, discos compactes, CD-ROMs, vídeos, DVDs, jocs didàctics per ordinadors, etc.

Estan organitzats en les seccions següents:

- Àrea d'imaginació

Aquí trobareu contes i llibres de lectura i que, segons l'edat del lector, s'identifiquen amb gomets de diferents colors:

Edat Color Observ.
De 0 a 6 anys (I*) Gomet blau

Petits lectors: llibres de tapa dura, llibres sense mots i mòbils.
Llibres en lletra de pal i lletra lligada
Contes de Les tres bessones, Teo, Maisy...

De 7 a 10 anys (I**) Gomet vermell  
A partir d'11 anys (I***) Gomet verd  

- Àrea de coneixements

En aquesta àrea hi podeu trobar informació de qualsevol tema (història, animals, natura, mitologia...) organitzada seguint una adaptació del codi de classificació universal pensada especialment per als infants.

Els documents s'identifiquen amb uns pictogrames, que combinen colors i dibuixos, i ajuden als infants a trobar-los. Aquests pictogrames han estat obra de la il·lustradora vilanovina Glòria Fort i els podeu veure en la següent taula:

Pòster CDU infantil

 

Col·lecció local


Les biblioteques públiques s'han de convertir en un punt d'accés a la informació tant global com local. És en relació a aquest darrer aspecte que disposen d'un fons en diferents formats que fa referència a Vilanova i la Geltrú i a la seva comarca. S'hi poden trobar documents de coneixements agrupats segons temàtiques, la creació literària dels autors locals, cartells i fotografies, els programes de festa major, revistes i premsa locals i comarcals, etc.

Aquesta secció està ubicada a la sala d'adults i els documents estan identificats amb les sigles CL a la signatura. Com a part important del patrimoni documental de la ciutat és una eina de treball fonamental per investigadors, estudiants i persones interessades amb la història i la evolució de la ciutat, i, tot i que les dues biblioteques de la ciutat disposen d'aquest fons, és la Joan Oliva, com a central de ciutat, la que disposa de la major part d'aquest.
Col·lecció local

Enllaços relacionats:

Arxiu Comarcal del Garraf

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Institut d'Estudis Penedesencs
L'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP) és una associació cultural dedicada a l''estudi i la divulgació de la cultura i del territori del Penedès.

Fons d'Història Local
Base de dades bibliogràfica d'història local de Catalunya. 

Patrimoni Digital de Catalunya (PADICAT)
Producció cultural, científica i de caràcter general catalana. 

Catàleg de la Biblioteca de Catalunya
Registres de documents impresos des dels inicis de la impremta fins al 1900 que es conserven en biblioteques de Catalunya.

 

Guies de lectura

Les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú editen cada any diverses guies de lectura temàtiques amb la voluntat de difondre el seu fons i fer-lo més accessible i conegut als seus usuaris. Dins d'aquesta voluntat s'inclou la possibilitat de consultar aquestes guies mitjançant l'accés web que trobareu clicant a sobre de cada biblioteca:

Biblioteca Joan Oliva i Milà
Biblioteca Armand Cardona Torrandell

A continuació podeu consultar les guies de lectura editades a partir de l'any 2015:

Novetats - Sant Jordi 2017

Novetats - Sant Jordi 2017

Amb motiu de la diada de Sant Jordi us presentem aquesta selecció de lectures amb les principals novetats aparegudes amb motiu d'aquesta festivitat.

Novetats Infantils - Sant Jordi 2017

Novetats Infantils - Sant Jordi 2017

Selecció de lectures pels més menuts de la casa amb les principals novetats aparegudes amb motiu de la diada de Sant Jordi.

Guia de novetats - Nadal 2016

Guia de novetats - Nadal 2016

Amb motiu de les festes de Nadal us presentem aquesta selecció de lectures de les principals novetats aparegudes en els darrers mesos.

Guia en format pdf

Guia Infantil - Nadal 2016

Guia Infantil - Nadal 2016

Selecció de lectures pels més menuts de la casa amb les principals novetats aparegudes.

Guia en format pdf

Fet a mà

Fet a mà

Creat a finals de 2015 a la biblioteca Armand Cardona aquest fons especial reuneix documents que tracten els temes de manualitats i coses que ‘podem fer nosaltres mateixos' (Do It Yourself en anglès): costura, bijuteria, paper, punt, ganxet, nines, brodat, cosmètica natural, sabons, decoració, bricolatge i fins i tot productes d'alimentació com pa o cervesa. A continuació teniu accés a una selecció d'aquests documents ordenada temàticament i en la que destaquen també títols de revistes.

Guia en format pdf

Roald Dahl

Roald Dahl: un món de fantasia

Roald Dahl: 1916 - 1990. Selecció documental sobre aquest conegut autor amb motiu del centenari del seu naixement. Entre la seva producció destaquen títols com Charlie i la fàbrica de xocolata, James i el préssec gegant, Matilda, Les bruixes i Històries imprevistes. També va escriure narrativa per adults amb força èxit, sobretot els seus llibres de relats curt, i es va dedicar a escriure guions de cinema i televisió, deixant una autobiografia en tres volums.

Guia en format pdf

Ciclisme - 2016

Ciclisme - 2016

El Racó ciclista existeix a la biblioteca Armand Cardona de Vilanova i la Geltrú des de l'any 2013. Es un espai on els aficionats al ciclisme trobaran tot tipus de documents relacionats amb la pràctica de l'esport de dues rodes: història del ciclisme, en-trenament, alimentació i planificació, cicloturisme, bicicleta de muntanya, rutes en btt, revistes, etc. El racó és nodreix de les novetats editorials i de re-llevants donatius de l'editorial Cultura Ciclista i de la Volta a Catalunya, documents que estan ells recollits en aquesta guía.

Guia en format pdf

Vilanova i la Geltrú i la mar

Vilanova i la Geltrú i la mar

Amb motiu de la inauguració de l'Espai Far la Xarxa Municipal de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú presenta una selecció documental relacionada amb temes mariners i amb els seus protagonistes. L'Espai Far, ubicat al recinte del Far de Sant Cristòfol, compta amb dos museus: el Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, amb el bot de salvament Víctor Rojas com a insígnia, i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.

Guia en format pdf

Gent amb història

1) Amb V de Vilanova I - Gent amb història

Guia que vol difondre i fer un petit homenatge a la vida d'una gent que amb el seu treball, vàlua i esforç ha contribuït a fer gran la ciutat, uns testimonis del passat.

Guia en format pdf

Tradicionàrius Vilanoví

2) Amb V de Vilanova II - Tradicionàrius vilanoví

Aprofitant l'efemèride del 50è aniversari de la mort de Joan Amades es vol donar a conèixer tot el material que disposa la Biblioteca les tradicions i la cultura popular vilanovina: la Festa Major, els Tres Tombs, el Carnaval, etc.

Guia en format pdf

Vilanova sona!

3) Amb V de Vilanova III - Vilanova sona

Vilanova sempre ha estat una ciutat que ha donat molta importància a la música i amb aquesta exposició es pretén donar a conèixer tots els enregistraments sonors que es troben a la Biblioteca sobre grups i solistes vilanovins, en actiu o no, professionals i amateurs que han aportat el seu granet de sorra al panorama musical local i, en ocasions, comarcal i nacional.

Guia en format pdf

Amb V de Vilanova: L'Aventura d'Ultramar

4) Amb V de Vilanova IV - L'aventura d'ultramar

Aquesta guia pretén recordar la tasca que van fer els indians en el desenvolupament i modernització del país, posant especial atenció a la ciutat de Vilanova i la Geltrú però també es vol difondre els fruits literaris i musicals que aquelles terres llunyanes i aventures viscudes han inspirat a autors clàssics i contemporanis.

Guia en format pdf

Els espais de la memòria

5) Amb V de Vilanova V - Els espais de la memòria

Amb aquesta última guia, i per acabar l'any, entrarem a la màquina del temps amb una exposició de fons que pretén fer recordar a uns i donar a conèixer a d'altres, els espais públics i edificis històrics de la ciutat.

Guia en format pdf

 

Novetats

Les biblioteques treuen novetats cada divendres a les diferents seccions (audiovisual, adults i infantil) i es mantenen en exposició durant una setmana. Durant aquest temps es poden consultar a les respectives sales i es poden fer reserves (una per carnet). Un cop passada aquesta setmana les novetats queden disponibles i al servei de tothom.

Cada mes, i per gentilesa de les llibreries La Mulassa i Llorens Llibres, oferim la Novetat del mes, una novel·la i un llibre infantil.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 17/05/2018