Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

L’Avenç

avençDes de la seva refundació, un mes d’abril d l’any 1977, L’Avenç es va convertir en una revista de divulgació i de reconstrucció crítica del passat, amb un èmfasi especial en la Catalunya contemporània, d’abans i després de la guerra. La revista té la història com a arrel i element d’identitat. I una editorial que conjuga literatura i assaig, memòria personal i memòria col·lectiva, reconstrucció del passat i mirada sobre el present.

En els seus origens L’Avenç va ser, inicialment, només una revista de cultura subtitulada lletres, arts i ciències. Es va crear amb aquest nom a l’any 1881, però es deixà d’editar el 1893. Però L’Avenç fou també l’editorial en català més important de la seva època, que publicà set revistes pròpies, més de cinc-cents llibres diferents i dotze col·leccions editorials i a una prestigiosa llibreria; estigué actiu fins l’any 1915. La seva activitat durant aquests trenta-cinc anys fou determinant en l’evolució de la cultura catalana contemporània.

Des de sempre L’Opinió ha tingut un paper destacat en la línia editorial de la revista. A través d’entrevistes als principals protagonistes de l’actualitat cultural catalana, i els reportatges que ens donaran llum a diferents investigacions del passat, els lectors podran tenir la millor informació de les diferents actuacions culturals que es desenvolupen dins el territori.

riquerA l’espai Mirador podem trobar els principals temes que engloben aquesta publicació mensual com són el cinema, la història, la literatura, i la música com a principals elements vertebradors del seu contingut. A través de l’espai Agenda accedim a la informació mensual d’exposicions arreu del país. A l’Aparador es troben les darreres novetats editorials en català en assaig, novel·la, teatre, ciències humanes i socials, memòria històrica o biografia, entre d’altres. A L’Última de Jordi Puntí ens apropa mensualment la seva proposta cultural que no cal passar per sobre sense aturar-se a descobrir que hi ha de nou.

La revista L’Avenç ha publicat el seu número 400 amb un tema destacat com és Europa, posant especial èmfasi en la insuficiència de la construcció europea, que ha dificultat tant la resposta de la Unió Europea a la recessió econòmica; com s’aborda la gestió de la crisi econòmica, el creixement de les desigualtats socials i el futur del mercat laboral al vell continent. L’Avenç vol aprofitar l’efemèride dels quatre cents números per “donar un nou impuls a la revista, afirmar la seva centralitat entre les publicacions culturals que s’editen a Catalunya i obtenir un reconeixement i una visibilitat encara més grans”

  • Isabel Banal i L’Avenç 400
  • L’Avenç a la biblioteca
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari