Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Elena Poniatowska

elena-poniatowskanhL’Amèrica indígena i desfavorida representada per una mexicana culta d’origen polonès. Així es va presentar Elena Poniatowska en el lliurament del Premio Cervantes de Literatura.
És autora de més de quaranta llibres que abasten gairebé tots els gèneres literaris, des d’entrevista, conte, teatre, crònica, testimoni, novel·la, assaig fins a endinsar-se en la biografia. Malgrat la seva extensa i variada obra literària, és més coneguda per la seva vessant periodística a on destaquen les seves entrevistes i els seus llibres de testimoni, que es van convertir en gèneres redescoberts a Mèxic per ella.

El primer llibre de ficció que va publicar va arribar a l’any 1961 amb el títol de Lilus Kikus, un recull de contes, seguida a l’any 1963 per l’obra Todo empezó el domingo. Però el reconeixement internacional li va venir amb els seus llibres de testimonis, Hasta no verte, Jesús mio (1969), novel·la basada en una llarga entrevista a la bugadera Josefina Bórquez, i especialment amb La noche de Tlatelolco, a l’any 1971, sobre la matança d’estudiants, ocorreguda el 2 d’octubre de 1968 a la Plaza de las Tres Culturas i a on l’escriptora realitza una precisa crònica col·lectiva de l’enfrontament entre estudiants i soldats, constituïda per un collage de veus que serveixen al mateix temps de forma i contingut.

Entre les constants de la seva obra trobem la presència de la dona i la seva visió del món, Ciudad de Mexico amb la seva bellesa i els seus problemes, les lluites socials, la vida quotidiana, la literatura, la denúncia d’injustícies i la crítica social. La seva obra forma un testimoni vast i complet per entendre la història mexicana de les últimes cinc dècades, a on Poniatowska s’ha encarregat de descriure els esdeveniments que han marcat profundament Mèxic com a nació.

ep-premio-cervantesElena Poniatowska és descendent de l’últim rei de Polònia, Stanislas August Poniatowski i del Mariscal de França, el príncep Josef Ciolek Poniatowski. La seva família compta entre els seus avantpassats il·lustres un arquebisbe, un músic, i alguns escriptors. Gràcies a la seva ascendència, i a causa de les seves pròpies inclinacions d’esquerra, els seus familiars europeus la van batejar com la Princesse Rouge.

Llibres

  • Leonora
  • La piel del cielo
  • El universo o nada
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari