Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Les escopinades dels escarabats. Andreu Martín

Andreu Martin - Les escopinades dels escarabatsAndreu Martín ha conreat tots els vessants de l’escriptura: redactor editorial i guionista de còmic, cinema i televisió, escriptor teatral i novel·lista, ha publicat més de 125 títols de tota mena de gèneres, però la majoria de novel·la negra i de juvenil.

Però Andreu Martín és, sobretot, un referent de la novel·la policíaca. Acumula una vintena de premis, com el Pepe Carvalho, tres cops el Premi Hammett, concedit per l’Associació Internacional d’Escriptors Policíacs, el Sant Joan, l’Alfons el Magnànim, el Nacional de literatura infantil i juvenil, l’Ateneo de Sevilla, el Crítica Serra d’Or, el Ciutat de Badalona

Les escopinades dels escarabats, una novel·la negra local i global alhora, amb una forta càrrega de crítica, desenvolupa una trama absorbent amb uns personatges complexos i propers, d’una solidesa psicològica i humana que els fan pròxims als lectors. Una actual i punyent novel·la ambientada a Barcelona, de la mà d’un mestre del gènere negre.

L’assassinat violent de dos socis d’una assessoria financera posa en marxa la investigació policial per a aclarir els fets. La investigació d’un mosso d’esquadra, Guillem Sicart, expert en delictes informàtics, desencadena un operació a escala mundial.

D’altra banda, Sergi Delfín, un periodista acomiadat a causa de la crisi, veu l’oportunitat de sortir de la misèria si aconsegueix provar uns fets execrables perpetrats per Germán Rojo, un poderós personatge, molt influent en la societat i en la política, que es creu intocable, investit del do de la immunitat, molt per damunt de la resta dels mortals, simples escarabats fastigosos que es poden trepitjar si cal o si li ve de gust.

Però té un punt feble: la Melba, una prostituta de luxe, bellíssima i d’origen humil, que es farà el propòsit de demostrar-li que fins i tot els escarabats lluitaran a mort quan es tracta de sobreviure, o de venjar-se.

Corrupció, escraches, hackers, mossos d’esquadra, espionatge, violència, sexe, blanqueig de capitals… són alguns dels ingredients d’aquesta novel·la en què Andreu Martín retrata d’una manera extraordinàriament crítica els temps que estem vivint, com ho han fet Andrea Camilleri a Itàlia i Petros Màrkaris a Grècia.

Una obra actual i oportuna, amb uns diàlegs vius i punyents, que va merèixer el XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira.

Andreu Martín a la Bibliotecaandreu-martin-a-la-biblioteca.jpg

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari