Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

L’analfabeta que va salvar un país

Jonas JonassonAmb la seva gran imaginació i la seva capacitat per a l’humor absurd i irreverent, del qual no se salva ningú, l’escriptor suec Jonas Jonasson. tornar a maravellar als seus lectors amb un relat vibrant que envesteix contra la falsedat de la casta política alhora que treu a la llum el costat amagat de la història oficial. Si en l’anterior novel·la ens sorprenia amb un hilarant viatge pel segle XX de la mà d’un personatge inoblidable, demostrant una imaginació sense límits i un sentit de l’humor sarcàstic, crític i corrosiu, en aquesta ocasió torna a repetir fórmula, encertant novament, aquesta vegada amb una jove que ens captivarà i que ens farà viatjar per episodis de la història com la carrera armamentística nuclear o la perestroika.

analf1La protagonista d’aquesta història és una nena sud-africana de dotze anys, de pell negra, que creix en un gueto en els anys de l’Apartheid on la majoria és analfabeta. Treballa buidant latrines, i comptant latrines és com aprèn a comptar mentalment. És analfabeta però molt llesta i autodidacta. I netejant acaba aprenent física nuclear.

Ens trobem personatges excèntrics que protagonitzaran situacions surrealistes com un sonat funcionari suec obsessionat amb donar-li la mà al rei de Suècia que patirà un episodi que donarà un tomb a la seva croada vital, un fals enginyer peça clau del programa nuclear sud-africà, un bessó que no existeix, tres germanes xineses estafadores, una jove antisistema enfadada amb tot el món, un psicòtic terrissaire nord-americà, o una dona que presumeix d’un sospitós llinatge nobiliari. La mirada crítica de Jonasson no deixa canya dreta, enmig de l’absurd més absolut; i assistim com a lectors a una precisa i dura crítica al sistema de la qual no s’escapen els governs occidentals, el comunisme, els moviments antiglobalització o la hipocresia religiosa.

La analfabeta que era un genio de los números és novetat aquesta setmana a la biblioteca.

  • Entrevista a Jonas Jonasson
  • Llibres

  • L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra
  • L’analfabeta que va salvar un país
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari