Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La grip A

La Biblioteca Joan Oliva i Mìlà i la Regidoria de Serveis Socials i Salut obrim un espai virtual de comunicació amb els ciutadans i ciutadanes sobre temes relacionats amb la salut i el benestar.

Comencem amb un tema que ha estat, i està, molt d’actualitat com és la Grip A. Durant aquesta setmana, de l’11 al 15 de gener, una persona especialista en el tema atendrà les vostres preguntes i us informarà sobre els dubtes que plantegeu. Esperem els vostres comentaris i els suggeriments que trobeu oportuns.

Dubtes sobre la Grip ADesprés de 8 setmanes d’epidèmia de grip A o grip pandèmica a Catalunya sembla que s’ha superat el primer episodi d’aquesta infecció i és hora de fer alguns balanços.

Entre un 8 i un 10 % de la població ha patit la malaltia i en la majoria de casos ha estat un quadre lleu, tot i això, 42 persones han mort i 752 han estat ingressades en estat greu.

Les franges d’edat més afectades han estat entre els 0 i els 4 anys, tot i que les defuncions s’han produït majoritàriament en adults.

El nombre total de persones afectades per la grip A representa tres vegades la xifra de persones afectades per la grip estacional de cada any i la mortalitat és semblant en les dues infeccions.

La principal diferència entre la grip A o pandèmica i la grip estacional es troba en l’edat dels pacients: la grip estacional afecta més a gent gran, cosa infreqüent en la pandèmica.

Les recomanacions sobre mesures higièniques per evitar el contagi i les estratègies de vacunació han estat claus per al benestar de la nostra societat, tal i com apunta el Comitè de Bioètica de Catalunya.

L’Associació Espanyola de Pediatria ha emès un informe tècnic abordant diversos aspectes sobre la grip A o pandèmica, en el què conclou que els infants només s’han de vacunar en cas de patir malalties cròniques i que les mesures higièniques són bàsiques per evitar la propagació de la grip. Així mateix, també insisteix que la lactància materna protegeix contra múltiples infeccions respiratòries i digestives i que només s’ha d’interrompre en cas que la gravetat de la malaltia de la mare no la permeti.

Mesures d’higiene

Seria bo que les mesures higièniques que tant s’han recomanat durant aquestes setmanes d’epidèmia de grip es convertissin en un hàbit:

 • En tossir o esternudar tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús, i llençar-lo a la galleda de les escombraries. Si no es disposa de mocador, tossir o esternudar a la part superior de la màniga.
 • Rentar-se les mans amb freqüència amb aigua i sabó, o un preparat amb alcohol, i eixugar-se-les bé.
 • Ventilar sovint els espais tancats obrint les finestres.
 • Evitar el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartir menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.

Vacunació
Pel que fa a la vacunació, les indicacions del Departament de Salut són clares:

 • Persones majors de 6 mesos que pateixin determinades malalties que fan que tinguin un risc alt de complicacions derivades de la infecció
 • Malalties cròniques pulmonars, cardiovasculars, hepàtiques, malalties renals, asplènia (falta de melsa), diabetis, immunosupressió, anèmia o hemoglobinopatia moderada o greu o malalties neuromusculars greus (esclerosi múltiple o altres).
 • Persones amb obesitat mòrbida.
 • Embarassades.
 • Menors de 18 anys que reben tractament de llarga durada amb àcid acetilsalicílic.
 • Professionals de la salut i de centres sociosanitaris i de residències per a gent gran.
 • Persones que treballen en serveis d’emergència i protecció civil (bombers, policia, etc.).

La vacunació no és obligatòria en cap cas, només és recomanable.

Al moment de fer aquest escrit tot i que les infeccions per grip A han disminuït, el virus continua circulant amb intensitat moderada, per tant, no s’ha de baixar la guàrdia.

Més informació a www.vilanova.cat/html/tema/salut/index.html

Regidoria de Serveis Socials i Salut.
Ajuntament de Vilanova i la Geltru.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari