Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El canto del cuco. Robert Galbraith

Robert Galbraith. El canto del cucoJ. K. Rowling no necessita presentació. Després d’il·luminar la saga màgica de Harry Potter, que li ha valgut la devoció de milions de lectors, l’escriptora ens ofereix una entretinguda novel·la de misteri amb una curiosa història ja des del moment de la publicació.

Rowling va utilitzar el pseudònim de Robert Galbraith per fugir de la pressió de la crítica, però la seva identitat va ser revelada per l’advocat Chris Gossage del bufet londinenc Russells provocant una commoció literària.

Decebuda, Rowling va demandar Russells en entendre que la total confidencialitat dipositada en la signatura s’havia vist traïda. L’advocat va ser multat amb 1600 dòlars per vulnerar la clàusula de confidencialitat envers el seu client.

Això sí, després de ser coneguda l’autoria de JK Rowling, es van disparar les vendes de El canto del cuco.
 

La novel·la compta amb una parella protagonista amb una química especial entre ells que aconsegueix connectar amb el lector: el detectiu Cormoran Strike i la seva secretària Robin Ellacott.

Cormoran Strike és un veterà de guerra, amb seqüeles físiques i psicològiques, que intenta superar la ruptura d’una llarga i tortuosa relació sentimental i la fallida econòmica de la seva agència.

En els darrers 18 mesos ha viscut una espiral de successos que l’han portat a la ruïna i gairebé a la indigència. Intenta amagar aquesta realitat a la seva nova secretària, Robin Ellacott, una jove que es trasllada a Londres per viure amb el seu xicot i després d’alguns precaris treballs eventuals gràcies a una empresa de treball temporal, aconsegueix un contracte d’una setmana en una agència.

Quan Robin arriba a l’agència descobreix amb sorpresa que pertany a un detectiu privat, la qual cosa li donarà la possibilitat de complir un secret i infantil somni que mai li havia confiat a ningú. Però la jove desconeix la precària situació de Strike.

La casual presència de Robin a l’agència coincideix amb la providencial arribada d’un client, John Bristow, germà de Lula Landry, una jove model amb problemes psicològics que va morir en caure des d’un balcó de Mayfair en plena nit.

La seva mort va causar un gran enrenou social i, després d’una investigació embolicada en un espectacle mediàtic, va ser qualificada com un suïcidi. Però Bristow, contra l’opinió de tothom, creu que la seva germana va ser assassinada i vol que Strike ho investigui. El detectiu es mostra escèptic, però una irresistible oferta econòmica, que pot solucionar gran part dels seus problemes, el decidirà a acceptar l’encàrrec.

Primer capítol de Primer capítol de

Comença així una perillosa investigació que portarà als protagonistes a reconstruir el tèrbol passat de la jove model. Strike és un detectiu metòdic, rigorós i meticulós en les seves indagacions, i comptarà amb l’ajuda de Robin, que ràpidament es guanya la seva confiança gràcies al seu ordre, eficàcia i capacitat d’observació.

Els avenços en la investigació van desvetllant aspectes cada vegada més tèrbols de la vida de Lula i la seva família. Alhora, Robin anirà descobrint també els detalls del fosc i curiós passat de Strike, que l’ajudaran a comprendre el seu peculiar caràcter.

Amb El canto del cuco, Rowling no busca sorprendre sinó més aviat recuperar les antigues novel·les negres en què per sobre de la sang i acció prevalia la investigació. Així, l’autora porta al lector punt per punt per cada indagació realitzada, a més d’estar esquitxada amb diàlegs molt ben ajustats.

Llibres

  • El canto del cuco
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari