Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Joan Brossa: poeta i artista

Joan Brossa

Joan Brossa i Cuervo és el poeta avantguardista català més important del segle XX. Va començar a escriure ocasionalment quan va ser mobilitzat durant la Guerra Civil. Va ser un artista inquiet, que es va interessar per diferents disciplines artístiques. Si bé és cert que va ser poeta, i així li agradava anomenar-se a si mateix, no es va limitar a les formes clàssiques i va treballar els poemes visuals, els objectes poemes o els poemes urbans. A més, aquest artista avantguardista va treballar amb multitud de disciplines artístiques com la música, el teatre o el cinema.

A partir de la publicació de Poesia rasa (1970), una selecció de llibres escrits des de 1943, i que va continuar amb Poemes de seny i cabell, Rua de llibres, i els sis volums de Poesia escènica, entre finals dels anys setanta i principis del vuitanta, Brossa es va anar imposant com una de les figures cabdals de la literatura catalana contemporània, alhora que començava a ser reconegut internacionalment com a artista plàstic.

Monument al llibre a BarcelonaA l’any 1986 se li va dedicar una exposició antològica a la Fundació Miró amb el nom de Joan Brossa o les paraules són les coses. El 1997 Hermann Bonnín i el Mag Hausson inauguraven l’espai de creació Brossa Espai Escènic. La poesia brossiana va tornar a unir dues tendències que semblaven irreconciliables: el realisme i l’avantguardisme. L’artista va intentar sempre que la potència lírica no li impedís tocar de peus a terra. La franquesa, la ironia i fins i tot el sarcasme van ser algunes de les eines per aconseguir-ho.

Al llarg de la seva vida, Brossa va aplegar una quantitat ingent i molt variada de materials. Per salvaguardar aquest llegat documental, al cap d’un any de la mort del poeta es va constituir la Fundació Joan Brossa. La biblioteca personal de Joan Brossa està formada per uns sis mil llibres i molts altres números de revistes que configuren un fons ric en obres literàries, catàlegs d’exposició i assajos sobre teatre, màgia, cine i altres expressions artístiques.

La biblioteca, l’arxiu personal de Joan Brossa i la seva col·lecció d’art, entre la que hi ha obres seves però també obres d’altres artistes com Miró i Tàpies, van passar a la custòdia del Centre d’Estudis i Documentació del Museu d’Art Contemporari de Barcelona des de principis de l’any 2012.

Feliç 2014!

Bon any 2014

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari