Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Premsa digital versus premsa escrita?

premsa escritaEstà clar que la crisi econòmica ha repercutit en els mitjans de comunicació. La premsa escrita n’ha patit forces conseqüències. Tots els experts repeteixen constantment en els fòrums de comunicació aquest discurs: la premsa en paper està seriosament tocada. No desapareixerà, però perdrà vendes i haurà de compartir protagonisme amb els nous mitjans multimèdia. Alguns preveuen l’”obsolescència” de la premsa generalista.

premsa digitalEl suport electrònic de la premsa digital ofereix possibilitats tècniques que li atorguen avantatges innegables sobre la premsa impresa. Amb la substitució del paper pels bytes s’ha aconseguit trencar amb la periodicitat i oferir un accés instantani a notícies que, cada vegada, són accessibles de manera més immediata, fins a arribar al punt què la informació es pot consultar gairebé en temps real.

Diaris com l’Avui, El Periódico de Catalunya o La Vanguardia, mantenen una versió digital, generalment gratuïta, on simplement copien quasi la totalitat dels seus continguts impresos i alguns inclouen edicions anteriors junt amb alguna enquesta.

El futur lectorL’ús d’Internet en els darrers anys ha anat en augment, de manera que molts mitjans han volgut tenir un lloc a la xarxa. Això ha beneficiat als usuaris que es volen informar ja que poden trobar informació de qualsevol tipus, però en canvi, també podríem dir que els ha perjudicat en el sentit que s’ha creat desinformació (fet produït per la falta o l’excés d’informació). Per altra banda, la gent ja no destina tant temps a llegir. A més, tampoc no està tant disposada a pagar per comprar el diari quan el mateix mitjà o d’altres ofereixen la informació de forma gratuïta a través d’Internet.

Antonio FrancoCom afirma Antonio Franco: “Estem en una situació en què podem estar més informats que mai, i això és bo sempre que els lectors tinguin criteris i sàpiguen triar continguts i descodificar-los. La gent ha de ser conscient de fins a on arriba la independència dels informadors”.

I continua: “El futur de la premsa a Internet és bo. A més, d’aquí 10 anys podrem disposar de la informació d’Internet que arribarà mitjançant la televisió. Des de la pantalla del televisor del menjador podrem veure els diaris”. No obstant, Franco creu que: “És important tenir certa addicció a la premsa escrita de pagament” ja que aprofundeix més en les diferents notícies. “Si la gent no vol pagar per informar-se tindrem un servei com les agències de notícies”, és a dir, gairebé de titulars.

De totes aquestes qüestions parlarà el periodista Antonio Franco, fundador i director durant dues dècades d’El Perìódico de Catalunya, la tarda del proper dijous 19 de novembre en la conferència que oferirà a la Biblioteca Joan Oliva sota el títol S’arribaran a acabar els diaris?: el canvi de model dels mitjans de comunicació. No us la perdeu. Segur que una persona de la seva experiència hi té a dir moltes coses interessants sobre el tema.

DIGUES LA TEVA

 • Quina premsa creus que informa millor, la impresa o la digital?
 • Si t’has passat a la premsa digital, ha estat per comoditat o bé per economia?
 • T’ha influït la crisi per passar-te a la premsa digital?
 • Trobes més fiable la notícia que apareix en premsa escrita o la que ho fa en premsa digital?
 • Diríes que la premsa escrita i la digital estan contraposades? Quines avantatges hi trobes en cada una?
 • Creus que acabarà desapareixent la premsa escrita?
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari