Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Dave Gurney, entre la ciutat i el món rural

La tardor als camins de Delaware County

John VerdonJohn Verdon diu que sempre va voler estar en un altre lloc, fer una altra cosa i, fins i tot, ser un altre.

Potser per aquest motiu, després d’uns embogits 32 anys treballant en diferents agències de publicitat a Manhattan com a director creatiu, va abandonar la seva professio, va estudiar fusteria i durant deu anys es va dedicar a fer mobles estil Shaker.

Quan la seva dona Naomi va deixar el seu treball com a professora, van marxar a viure fora de la ciutat, a la zona rural de les Catskill Mountains, al nord de l’estat de Nova York. Allà va començar a devorar llibres, sobretot de misteri.

La seva dona el va animar a escriure i, sorprenentment, en dos anys tenia enllestida la seva primera novel·la Sé el que estàs pensant, a la qual seguirien No obris els ulls, Deixa en pau al diable, i la recent No confiïs en Peter Pan.

 

La casa de John Verdon a les Catskill Mountains

El seu protagonista, David “Dave” Gurney és un detectiu d’homicidis retirat del Departament de Policia de Nova York. Algunes de les seves característiques, segons confessa John Verdon, vénen de la pròpia història i personalitat de l’autor: tots dos van néixer al Bronx i es van graduar a Fordhan Rose Hill. També tots dos tenien carreres d’alta pressió a Nova York i es van traslladar a zones rurals diferents al que estaven acostumats.
 

Tant l’autor com el seu protagonista van abandonar la ciutat de Nova York

Fins aquí les simil·lituds, ja que Verdon assegura que si bé comparteix una part del que Dave pensa i sent, alhora té preocupacions i punts de vista diferents. L’enten tan bé com per poder escriure sobre ell, però no seria capaç de fer el mateix. “No tinc la seva duresa i la seva capacitat de confrontació”, afirma l’autor.

Mapa de Penssylvana, on se situa Walnut CrossingDave Gurney, després d’una reeixida carrera de 25 anys com a policia es va retirari es va traslladar a viure amb la seva dona a un mas del segle XIX, enclavat al racó d’un prat solitari, als turons del comtat de Delaware, a uns vuit quilòmetres del poble de Walnut Crossing. Treballa com a professor de criminologia a la universitat.

Durant el seu període en la policia va resoldre amb èxit diversos casos. Era l’home amb més talent i menys ego del departament. Es plantejava la seva professió com un repte intel·lectual i així s’aïllava dels horrors de la realitat a la qual s’enfrontava.

Conca del riu DelawareVeu el criminal com a un enigma que cal resoldre més que com un adversari al qual vèncer.
 

Estudia els fets, imagina els angles, salta les trampes i elabora històries lògiques que els expliquin. Té una capacitat per sumar dos i dos de manera que a altres se’ls escapa.

La seva ment lineal i lògica li alerta i li fa entreveure la discontinuïtat en el relat d’un sospitós.
 
 

Els meravellosos boscos de Delaware CountyDave Gurney és un home molt intel·ligent i objectiu, però alhora oblidadís i distret quan es tracta de qüestions personals i familiars. És una mica claustrofòbic i odia els espais sense finestres.

Està casat, en segones núpcies, amb Madeleine, una dona prima i atlètica de quaranta-cinc anys, que fàcilment podria passar per una de trenta-cinc i que gaudeix d’una vida simple que desitjaria que el seu espòs compartís amb ella. Treballa d’auxiliar d’infermeria en un hospital de la zona.

Els turons típics de DelawareIgual d’intel·ligent i perspicaç que el seu marit, quan ell li parla dels casos que està resolent en aquells moments, gairebé sempre li dóna una pista essencial de com resoldre’ls, però en canvi ella no està interessada gens ni mica en la seva obsessiva afició a resoldre crims. Això fa que de vegades la relació de parella sigui una mica tensa, però estan junts perquè s’estimen.

Van tenir un fill, Danny, que als quatre anys va morir atropellat. Gurney té un altre fill de 24 anys, Kyle, del seu matrimoni anterior amb Karen.

Una granja similar a la que viuen Dave Gurney i la seva donaMalgrat haver-se jubilat de la policia, Dave Gurney segueix amb la seva obsessió és esbrinar misteris, treure a la llum fets. Això és el que li dóna la seva energia vital. No en té prou amb gaudir dels meravellosos paisatges Delaware County.

L’èxit de les aventures de Dave Gurney ha despertat l’interès de Hollywood en el desenvolupament d’una sèrie de televisió d’alta qualitat basada en les novel·les de John Verdon.

Les negociacions semblen molt avançades, cosa que té fascinat a l’autor: “Ja tenim el nom d’un actor i em sembla perfecte, però no puc revelar res encara”.

Hivern a Delaware

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari