Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

61 Donostia Zinemaldia

61 Donostia ZinemaldiaLa finalització de l’estiu és el tret de sortida als festivals de cinema en el vell continent, després del Festival de Toronto fa pocs dies arriba el torn del Donostia Zinemaldia en la seva 61a edició. Us presentem aquí les pel·lícules que participen en la Secció Oficial d’aquesta nova edició del Festival de San Sebastian (20-28 de setembre) i que lluitaran per fer-se amb la Concha de Oro.

Entre els títols més destacats trobem a Caníbal, amb Antonio de la Torre com a protagonista, Devil s Knot, amb la participació de Reese Whiterspoon i Colin Firth, i la direcció d’Atom Egoyan; Quai d’Orsay, una sàtira política sobre el ministre d’Exteriors francès o The Railway Man, amb Colin Firth i Nicole Kidman.

També destaquen tres creacions cinematogràfiques que prendran part fora de concurs, com són Las Brujas de Zugarramurdi, d’Alex de la Iglesia, Futbolín de Juan José Campanella, que es projectarà a la inauguració del festival; i finalment també no caldra perdre atenció a L’extraordinari viatge de TS Spivet, de Jean-Pierre Jeunet.

Caníbal

És el quart llargmetratge de Manuel Martín Cuenca, una de les veus més personals i innovadores del cinema espanyol, i director de La flaqueza del bolchevique o La mitad de Óscar. La pel·lícula protagonitzada per Antonio de la Torre, narra una apassionant història d’amor i suspens, la del sastre més prestigiós de Granada, però també un assassí en l’ombra, sense remordiment, sense sentiment de culpa, fins que Nina apareix en la seva vida, fins que sorgeix, per primera vegada, l’amor.

Club Sandwich

El director mexicà Fernando Eimbcke continua centrant la mirada en els adolescents i explica una història de descobriment de la sexualitat en un escenari ideal: un hotel. La visió d’una mare soltera del primer festeig del seu fill sembla que pot complicar la situació.

Devil s Knot

El director Atom Egoyan dirigeix ​​un inquietant film de misteri basat en un cas real sobre tres nens que són assassinats en un petit poble.

Enemy

Aquesta producció cinematogràfica està basada en la novel·la L’home duplicat del guanyador del Premi Nobel, Jose Saramago i ens explica la història d’Adam, interpretat per Jake Gyllenhaal, com un inestable professor universitari que de sobte descobreix l’existència d’Anthony, un actor que és físicament igual que ell. Consumit pel desig de conèixer al seu doble, Adam segueix la pista d’Anthony i tots dos es veuen abocats a un obsessiu enfrontament que tindrà inesperades conseqüències.

For Those Who Can Tell No Tales

La cineasta bosniana Jasmila Zbanic torna al traumàtic passat de la guerra dels Balcans a través d’Kym, una turista australiana que viatja a Visegrad i descobreix que els llocs conserven traces de l’horror que va tenir lloc en ells.

La Herida

El muntador i ara director Fernando Franco ens explica la història d’Ana quan pateix un trastorn límit de la personalitat i que malgrat gaudir amb el seu treball la fa patir una existència infeliç.

Mon âme parell toi guérie

A la mort de la seva mare Fredi descobreix que aquesta li ha transmès el seu poder de curació. Al principi, Fredi el rebutja per complet, immers com està en la seva pròpia infelicitat, fins que un fatal accident ho canvia tot. Ara es veurà obligat a reconèixer que té mans que poden curar.

October November

Un escultor magistral de narratives complexes, Gotz Spielmann, presenta als seus personatges un a un, barrejant les seves històries personals i les relacions tenses, el que els permet trobar-se sota el sostre de la posada de muntanya de la família Berger a on dues germanes i el seu ancià pare es reuneixen a la llar familiar. Han crescut distanciades en els últims anys i aquesta reunió lenta i inevitablement porta a la llum el conflicte entre aquestes dones tan diferents.

Pelo malo

Junior és un nen que té 9 anys i el “pèl dolent”, obstinadament arrissat. Ell s’ho vol allisar per a la foto de la seva escola, i així veure com un cantant de moda, el que crea un enfrontament amb la seva mare Marta, una jove vídua desocupada.

Quai d’Orsay

Alexandre Taillard de Vorms és alt i d’impressionant aspecte, un home amb estil que atrau les dones. També és el Ministre d’Afers Exteriors del país de la il·lustració, França. Amb la seva melena platejada i el seu cos bronzejat i atlètic es mou en el gran escenari del món, des de la tribuna de les Nacions Unides a Nova York fins al polvorí de Oubanga.

The Railway Man

Aquesta pel·lícula compta amb la participació d’actors premiats com Colin Firth i Nicole Kidman i és la nostra favorita per guanyar el Festival. L’argument explica la història real d’Eric Lomax, un oficial britànic fascinat des de petit pels ferrocarrils. Durant la Segona Guerra Mundial va ser capturat pels japonesos i enviat a un camp de treball en la línia fèrria entre Birmània i Tailàndia. A l’actualitat viu al nord d’Anglaterra retirat amb la seva dona Patricia i centrat en la seva passió pels trens, quan descobreix que el soldat japonès responsable de gran part del seu patiment segueix viu.

Vivir es fácil con los ojos cerrados

El 1966, un John Lennon en plena crisi existencial, decidit a acabar definitivament amb els Beatles i convençut de poder llançar-se a la carrera d’actor, arriba a Almeria per rodar a les ordres de Richard Lester una pel·lícula antibel · licista: Com vaig guanyar la guerra. Antoni, professor d’anglès en un humil col·legi d’Albacete, decideix emprendre el viatge per conèixer-lo i fer-li una inusual petició.

Le Week-end.

Nick i Meg són una parella de professors britànics que torna a París molts anys després de la seva lluna de mel per intentar revitalitzar el seu matrimoni. Meg sent que mereix una vida millor, però es mostra insegura i desemparada sense el seu marit Nick.

Las brujas de Zugarramurdi

La darrera pel·lícula d’Álex de la Iglesia tracta un atracament d’un grup d’homes desesperats, amb greus problemes d’adaptació a la societat; decideixen atracar a ple dia la botiga de Compro Oro de Madrid. Jose és un pare divorciat que desitja la custòdia compartida i porta al seu fill Sergio a l’atracament perquè coincideix amb un dimarts, i no pensa trencar l’horari de visites ni per l’atracament ni per res.

Moltes han estat les figures que han visitat el Festival, retornant a Sant Sebastià el seu esplendor cosmopolita i aportant certa dosi de glamour, sempre relacionat amb el bon cinema. Van visitar Donosti estrelles com Federico Fellini, Alfred Hitchcock, Kirk Douglas, Jean-Luc Godard, Deborah Kerr, , Anthony Mann, Bernardo Bertolucci, Anhony Quinn, Audrey Hepburn, Francis Ford Coppola, Fritz Lang , Elizabeth Taylor, François Truffaut, Orson Welles, Steven Spielberg, Joseph von Sternberg, Richard Burton, Gina Lollobrigida, Harrison Ford, Nikita Mikhalkov, Victoria Abril, Sergio Leone, Roman Polanski, Sam Peckinpah, Jacqueline Bisset, George Peppard, Sydney Pollack, Charlton Heston, Glenn Close, Anjelica Huston, Sophia Loren, Stanley Donen, Mel Gibson, Matt Dillon, Ethan Coen, …, i tants d’altres actors, actrius, guionistes i directors que no acabaríem mai, però tots van deixar una empremta indeleble en la memòria col·lectiva de tots aquells que estimem el cinema.

Donostia

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari