Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El muñeco de nieve. Jo Nesbø

El muñeco de nieve. Jo NesbøGraduat en Economia, Jo Nesbø és novel·lista i músic, encara que al llarg de la seva vida també ha exercit com a periodista i agent de borsa.

La seva carrera literària va començar en 1997 amb el llançament de la seva primera novel·la, The Bat Man, amb la que va inaugurar la sèrie literària protagonitzada per Harry Hole.

La seva obra, traduïda a quaranta idiomes i aclamada per la crítica de mig món, l’ha fet mereixedor d’una multitud de guardons i reconeixements, entre els quals destaquen el premi Riveron i el premi Grassnøkkelen a la millor novel·la negra dels paísos nòrdics per la seva primera novel·la Flaggermusmannen (L’home ratpenat), que va iniciar la sèrie de l’inspector Harry Hole. Els seus llibres s’han traduït a més de 40 idiomes.

El muñeco de nieve
, és la setena obra de Jo Nesbø basada en l’inspector del Grup de Delictes Violents de la comissaria central d’Oslo Harry Hole, un tipus que necessita estar envoltat de problemes, superant traumes, vivint al costat fosc sabent que això li acosta a tots aquells que persegueix.

És novembre a Oslo i acaba de caure la primera nevada de l’any, quan Birte Becker arriba a casa del treball i contempla el ninot de neu que el seu marit i el seu fill han fet al jardí. Però ells no han fet cap ninot de neu. Quan la família contempla sorpresa per la finestra el ninot, s’adonen que aquest està situat de cara a casa, amb els seus negres ulls mirant fixament la finestra. Mirant cap a ells.

Aquesta mateixa nit, Sylvia Pedersen lluita contra la primera neu de l’any en un bosc als afores d’Oslo. Sylvia sap que està tractant d’escapar per salvar la vida, però no sap de qui està escapant, ni sap el que té darrere. Afortunadament…

I quan Harry Hole i el seu equip comencen a investigar, semblen confirmar-se les pitjors sospites: descobreixen que un nombre alarmantment alt d’esposes i mares han anat desapareixent en els últims anys. Dones casades desaparegudes els dies de la primera nevada de l’any. Tot sembla indicar que aquest no és un cas aïllat. S’enfronten a un assassí en sèrie que opera a la seva ciutat.

L’innocent ninot de neu es converteix en l’estendard de l’assassí, en l’anunci del que ha d’arribar, en el senyal inequívoc del mal en una cosa tan virginal com aquesta neu immaculada que sembla irradiar únicament bondat.

Aviat cauran les primeres neus, li diu l’assassí en una carta anònima signada per The snowman a Hole, perquè només aspira a jugar contra els millors, és contra Hole contra qui vol lluitar en aquesta batalla en què ja ha trossejat al llarg del temps a 11 dones i alhora mares. No només es tracta de matar i esquarterar aquestes dones i mares que han pecat sinó que que cal donar-les una lliçó, arrencar-les les entranyes, fer-les desaparèixer.

El muñeco de nieve, és una novel·la crua, desassossegant. Com en les anteriors, l’important no és únicament el delicte i la captura del malfactor sinó la descripció, l’escenificació de la caiguda anímica, física i moral, que suposa per al protagonista aconseguir el final.

I en aquest viatge amb rerefons filosòfic, en aquest nou i alhora repetit descens als inferns, Hole es toparà amb els seus fantasmes de sempre:amb Rakel, amb Oleg, amb els companys que li tenen por o l’odien o temen, amb el seu inseparable Club dels Policies Morts, amb Katrine, acabada d’arribar de Bergen…

Aviat cauran les primeres neus… I llavors ell reapareixerà. I quan la neu s’hagi fos, s’haurà dut a algú més.

Llibres

 • La estrella del diablo
 • Headhunters
 • Némesis
 • El muñeco de nieve
 • Petirrojo
 • El redentor
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari