Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

James Gandolfini

James GandolfiniTots el coneixen per la seva magnifica interpretació de Tony Soprano, unes arrels que compartia amb el seu personatge televisió, Galdolfini era natural de Nova Jersey però també tenia arrels italianes. Es va llaurar un nom a Hollywood després de protagonitzar la sèrie The Sopranos, que va emetre el canal de cable HBO entre els anys 1999 i 2007, i que es va convertir en un dels majors èxits de la petita pantalla en els darrers anys. L’actor va arribar a cobrar fins a un milió de dòlars per capítol.

Los Soprano és considerada una obra mestra de la televisió, va ser nomenada fa pocs dies pel sindicat de guionistes dels Estats Units com la sèrie millor escrita de la història de la televisió, guanyadora de dos premis Emmy al drama de l’any, i múltiples vegades candidata durant el temps que va estar en antena.

La sèrie girava al voltant del mafiós Tony Soprano en el seu dia a dia amb la seva família disfuncional i el seu grup mafiós, sempre embolicat en assumptes tèrbols. El gànster dels ulls tristos va ser l’element capdal del gran èxit del producte televisiu que va arribar a la històrica xifra de catorze milions d’espectadors, degut a que de seguida es va convertir en un fenomen de masses i va llançar la carrera de guionistes com Matthew Weiner, de la sèrie Mad Men, o Terence Winter, autor d’una altre sèrie d’èxit com Broadwalk Empire que ja arriba a la seva tercera temporada. La clau del seu èxit va ser superar els clixés del gènere i parodiar-los per traçar el relat tragicòmic d’un padrí irritable i amb problemes psicològics en les antípodes dels mafiosos omniscients de Martin Scorsese o Francis Ford Coppola.

Tony SopranoJames Gandolfini va tenir uns començaments difícils, però poc a poc es va anar obrint camí en el teatre novaiorquès i va enlluernar amb la seva interpretació al mafiós Virgil de la pel·lícula Amor a boca de canó, dirigida per Tony Scott amb guió de Quentin Tarantino a l’any 1993. Es podria dir que Tarantino va rescatar pràcticament a Gandolfini de la indigència i el va portar a rodar amb directors com l’espanyol Álex de la Iglesia, que el va reclutar per intervenir a Perdita Durango a l’any 1997. També va intervenir a la pel·lícula Killing Them Softly intrepretant el personatge de Jackie Cogan, un perdonavides de la màfia que ha de resoldre un robatori comès durant una important partida de pòquer protegida pels seus caps.

L’actor de 51 anys va morir aquest dimecres a Roma mentre es trobava de vacances a Itàlia. Entre els seus darrers papers cal fer-ne menció a la seva interpretació del director de la CIA Leon Panetta a la pel·lícula La nit més fosca a l’any 2012 a on s’explica la captura i mort d’Osama Bin Laden; o The increïble Burt Wonderstone aquest mateix any. Els projectes actuals de Gandolfini que ja deixa pendents incloïen Animal Rescue de la cadena FOX o la sèrie Criminal Justice de la cadena HBO.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari