Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El futur i les màquines

NaoEl director Jack Schreirer reflexiona en la seva darrera pel·lícula Robot & Frank, sobre el futur i las màquines. Representants en múltiples ocasions com criatures amenaçadores i malvades, els robots han representat al cinema el temor dels fràgils humans a les màquines i la tecnologia, al progrés i la deshumanització. Però el cinema és molt i molt gran, i també ha sabut retratar els robots amb tendresa i amor, admiració, respecte i enveja.

En aquesta ocasió ens representa una ficció situada en un futur molt proper, i a on la integració dels robots en la vida humana farà possible que sorgeixin androides programats per tenir cura de persones grans. Aquesta és la solució que troben els protagonistes Hunter i Madison pel seu ancià pare Frank. Després de vèncer la seva aversió inicial per la tecnologia, el robot serà per a Frank un amic atent i preocupat pel seu benestar que contribuirà a la seva millora de memòria i per tant d’autoestima. La pel·lícula es va presentar al Festival de Sundance on va aconseguir el premi Alfred P Sloan. Poc després, en la passada edició del Festival de Sitges, es va emportar el Gran Premi del Públic

La robòtica en els darrers anys, ja plenament en el segle XXI, ha tingut avenços molt interessants, i mentre que no tot el que s’ha aconseguit en aquest camp ha de ser necessàriament un cyborg com els que podem veure en pel·lícules dels anys noranta o en altres més properes com Eva, sí que hi ha alguns models que poden fer que proporcioni certa perplexitat al veure el seves capacitats.

Un amic per a FrankEls darrers robots més desenvolupats han estat els realitzats amb objectius militars. És el cas de la a creació per a l’exercit nord-americà de Big Dog, un quadrúpede capaç de servir com a transport de càrrega per als soldats que a més té la capacitat de recórrer senders o llocs de difícil accés per altres vehicles més pesats. També han aconseguit crear un robot anomenat Petman, un androide capaç de simular el pas natural de l’home en caminar o moure’s i que és utilitzat per provar roba de treball resistent a productes químics.

A Japó ha causat impacte el darrer robot Asimo. Aquest projecte té molts anys en desenvolupament per aconseguir crear un humanoide que està dirigit a ajudar a les persones que necessiten assistència. Té poc més d’un metre d’alçada i pesa prop de cinquanta quilos, és capaç de mantenir una autonomia d’una hora amb la seva bateria carregada i manté el seu centre de gravetat balancejat per poder caminar cap endavant o enrere sense cap problema.

Un altre creació cibernética destacada és PePeRo. Aquesta evolució de la marca NEC apropa al client un robot que té la comesa de servir de suport per a persones que necessiten ajuda en la seva vida diària. Petit i intel·ligent, PaPeRo és un prototip que es pot desplaçar per habitacions sense colpejar altres objectes, és amable, però l’aspecte que el fa molt poderós i atractiu és el fet de que pot expressar l’humor en què es troba en tot moment.

Finalment cal també destacar una creació d’impacte com va ser el popular Nao que va sorprendre el món per les seves capacitats de ball sincronitzat amb diversos anys de treball darrere d’ell. Des de l’any 2004, una empresa francesa va començar a treballar en un androide que des d’aleshores ha patit una evolució enorme, i que en les seves darreres generacions pot a més reconèixer rostres, conversar i fer accions programades per l’usuari, entre moltes altres característiques.

Al cinema i la literatura s’ha creat l’advertència del gran perill en l’evolució dels robots creats per l’home, com és perfeccionar el seu funcionament de manera que en un futur inimaginable, i possiblement molt llunyà, els androides siguin tan poderosos que puguin aconseguir avaluar situacions, pensar per si mateixos, evolucionar intel·lectualment i decidir per si mateixos les seves accions. És només ficció, o és el seu destí?…

Cyberrobot

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

4 Comentaris fins ara

 1. Aina i Valeria dimarts 4 de juny de 2013 - 11:27 h

  aquest article es molt entetingut es molt interesant divertit ens a agradat motl de vritata llegir-ho

 2. Marta i Paula dimarts 4 de juny de 2013 - 11:25 h

  Em sembla bé que els robota ajudin als humans. Però no vull que es perdin les costums humanes, amb els seus petits defectes.

 3. Jordina I Xenia dimarts 4 de juny de 2013 - 11:21 h

  Ens sembla interesant aquest tema dels robots, perquè en un futur molaria molt tenir robots que ens ajudes-in a fer les coses.

 4. Biel i Joel dimarts 4 de juny de 2013 - 11:19 h

  Nosaltres creiem que els robots no sempre son dolents.Com es mostra en moltes pel·licules.Poden ser molt utils per a la humanitat.

Deixa un comentari