Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Sessió de lectura. Bodas de sangre. Federico García Lorca

Bodas de sangre_page-0001-cropDimarts 28 de gener, la biblioteca Joan Oliva i Milà proposa una sessió de lectura que versa sobre Bodas de sangre de Federico García Lorca.
De segur que sobre García Lorca t’ha arribat molta informació a través de l’escola, dels mitjans audiovisuals, d’amics, etc.
 
La conductora de la sessió, la Cristina Suriol, et parlarà del llibre i el relacionarà amb la pel.lícula La Novia de Paula Ortíz, basada en l’obra de teatre.
Per a la Cristina, García Lorca és un dels escriptors més importants no tan sols per a la literatura espanyola sinó a nivell universal.
Ella considera aquest autor com un dels grans defensors dels obrers, dels treballadors, dels camperols, als quals va apropar la literatura i la cultura. En aquella època, els rics anaven a veure futbol i els “pobres” al teatre. García Lorca va crear la seva pròpia companyia teatral ‘La barraca’
És un referent per a l’actriu Núria Espert, que actualment actua al Romea amb el Romancero Gitano.
 
Bodas de sangre (1931) és una de les obres de teatre més conegudes de Lorca, el qual s’inspirà en un crim real ocorregut al Cortijo de Fraile de Níjar, actual Parc Natural de Cap de Gata a Almería, l’any 1928. El que va passar a la realitat és que un casament va acabar en tragèdia quan la núvia va decidir marxar amb l’home del qual estava enamorada.
L’obra es desenvolupa en aquella mateixa època i a l’Andalusia rural.
 

Que yo no tengo la culpa,
que la culpa es de la tierra
y de ese olor que te sale
de los pechos y las trenzas.
¡Ay qué sinrazón! No quiero
contigo cama ni cena,
y no hay minuto del día
que estar contigo no quiera,
porque me arrastras y voy,
y me dices que me vuelva
y te sigo por el aire
como una brizna de hierba.


 
El tema principal és la dualitat entre la vida i la mort. Hi apareixen mites i llegendes que enriqueixen l’escenari on tenen lloc els esdeveniments. També s’hi veuen molts costums rurals i cal fer esment a la simbologia del ganivet, utensili present en altres obres de Lorca, la lluna i els vidres trencats.
 
Altres temes són el matrimoni per interès versus el veritable amor.
 

 
DVD
 
La novia a les biblioteques VNG.
 
Llibres
 
Bodas de sangre a les biblioteques VNG.
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari