Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La batalla de Tetuan de Marià Fortuny i Marsal

La batalla de Tetuan

La vida li va canviar al jove pintor de 22 anys a l’any 1860, quan va acceptar l’encàrrec de decorar amb una sèrie d’obres pictòriques les parets del Saló de Sessions del Palau de la Diputació de Barcelona. El tema de l’encàrrec eren les gestes èpiques de l’exèrcit espanyol al nord d’Àfrica i es va decidir enviar a l’escenari bèl·lic en aquells mesos a Marià Fortuny perquè documentés els fets del general Prim i el seu batalló de voluntaris que la mateixa Diputació havia sufragat.

Marià Fortuny i MarsalMarià Fortuny va descobrir al Marroc un món ple de color i personatges exòtics que el van dur a abandonar les tècniques de taller que havia practicat fins aleshores, i que des d’aquell moment van tenyir la seva pintura d’orientalisme i que es pot visualitzar fins a finals d’estiu al Museu Nacional d’Art de Catalunya, coincidint amb el 175è aniversari del naixement del pintor, a on s’exposen els prop de dos-cents esbossos preparatoris que la van fer realitat aquesta majestuosa obra pictòrica.

Durant la seva estada de tres mesos a Àfrica durant l’any 1860, l’artista va fer gairebé tots els seus dibuixos preparatoris a llapis i nombroses aquarel·les. La seva primera tenda de campanya, el paisatge, racons de la ciutat, l’arquitectura, escenes de carrer, les indumentàries de jueus i musulmans, però també la vida al campament, la guerra, les entrevistes de pau, uniformes, les migdiades dels soldats, els seus cavalls i els dromedaris o l’únic porc de la ciutat que van portar els espanyols van ser objecte del seu treball i podran gaudir els visitants de l’exposició La batalla de Tetuan de Fortuny. De la trinxera al museu.

Al costat de les cent-trenta obres relacionades amb Expugnació del campament marroquí per les tropes espanyoles, el Museu Nacional d’Art de Catalunya exposa dues espingardes que el general espanyol Prim va portar de la guerra, un sabre, els prismàtics, el ros i la cartera de campanya del general. La visita conclou amb diverses obres que Salvador Dalí va adquirir de Fortuny, com ara El Tribunal de l’Alhambra, que ha cedit la seva fundació de Figueres.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari