Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Ets la meva mare?

La tragèdia i la comèdia estan tan ben lligades, tan gloriosament equilibrades, que el lector no pot més que quedar fascinat. The New York Times Review of Books.

Còmic recomanatAlison Bechdel torna a la seva triomfadora saga familiar després de l’èxit aconseguit amb la primera novel·la gràfica Fun Home. Una família tragicòmica. A ¿Eres mi madre?. Un drama cómico descriu la relació amb la seva mare, una dona molt especial: lectora voraç, amant de la música, apassionada actriu, però dona infeliç a causa de l’homosexualitat del seu marit.

La mare de Bechdel va donar regna solta a les seves aspiracions artístiques al llarg de la infantesa de la seva filla. Així s’oblidava sovint d’exercir de mare i als set anys Alison no va rebre més abraçades o petons de bona nit. D’una manera commovedora i alhora alegre, Bechdel emprèn una recerca de respostes amb què omplir aquest buit entre mare i filla.

El resultat és un meravellós viatge ple d’interessants referències que els lectors de Donald W. Winnicott i Virginia Woolf sabran apreciar, una exploració de la seva pròpia vida amorosa en l’edat adulta i, sobretot, dels fins fils que freqüentment constitueixen les relacions familiars.

Alison BechdelEn l’aspecte del dibuix, es tracta d’una feina impecable. Cadascun dels set capítols comença amb un somni d’Alison que transcorre sobre fons negre, mentre que tot el capítol transcorre sobre fons blanc, en una línia clara i un tant aigualit. El blanc i negre només es trenca amb lleugers tons de vermell o granat, en una curiosa simetria simbòlica amb Fun Home, on aquest únic color present era un trist blau. El control de l’enquadrament i la vinyeta és utilitzat l’autora per crear emoció i relacionar personatges.

El significat d’aquesta obra agafa el seu veritable sentit quan s’expliquen els seus motius, el procés de la seva confecció, la relació del llibre amb l’obra anterior de l’autor, la vida dels personatges reals en què es basa l’argument d’aquest còmic que ha estat molt elogiat per la crítica especialitzada.

Còmic

¿Eres mi madre?. Un drama cómico.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari