Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Don de lenguas, de Rosa Ribas i Sabine Hofmann

Don de lenguas. Rosa Ribas i Sabine HofmannRosa Ribas i Sabine Hofmann han escrit a quatre mans Don de lenguas, una novel·la negra que és alhora un magnífic reflex històric de la Barcelona dels anys 50.

Rosa Ribas, nascuda el 1963 al Prat de Llobregat (Barcelona), v estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona, ​​i des de 1991 resideix a Alemanya, a Frankfurt. Fins al moment ha publicat sis novel·les: El pintor de Flandes (2006), La detective miope (2011), la novel·la per entregues Miss Fifty (2012) i ​​la trilogia policíaca protagonitzada per la comissària hispano-alemanya Cornelia Weber-Tejedor, traduïda amb gran èxit a l’alemany.

Sabine Hofmann va néixer el 1964, a Bochum, Alemanya, però actualment viu a la petita ciutat de Michelstadt. Va estudiar Filologia Romànica i Germànica, i va treballar diversos anys com a docent a la Universitat de Frankfurt, on va conèixer a Rosa i va començar una llarga amistat que l’escriptura conjunta Don de lenguas, lluny de destruir-la, ha refermat.

Don de lenguas és un llibre d’una gran qualitat literària, amb una trama policíaca ben armada, que pot atraure diferents lectors perquè permet moltes lectures. És una novel·la històrica en el millor sentit, on no ens expliquen alguna cosa sobre el passat sinó que les autores ens porten, ens submergeixen, en un període molt fosc de la història d’Espanya, l’any 1952 a Barcelona, moment en què el país s’obre a l’exterior mitjançant la celebració del Congrés Eucarístic Internacional, intentant oferir una imatge impol·luta, ja que va servir d’aval europeu a la dictadura franquista.

Uns dies abans té lloc la trama. Mariona Sobrerroca, una coneguda vídua de la burgesia, és assassinada, Ana Martí, jove becària de la La Vanguardia que ha de buscar-se la vida en un món que per les dones està tot per fer, trobarà en l’encàrrec de cobrir l’assassinat la seva oportunitat per escriure sobre temes seriosos.

El cas ha estat encomanat a l’inspector Isidre Castro de la Brigada d’Investigació Criminal, un esquerp policia de dolorós passat, que haurà d’acceptar de mala gana que l’Ana cobreixi la investigació. Però la jove periodista aviat descobrirà noves pistes que s’aparten de la versió oficial dels fets, i recorre a l’ajuda de l’eminent filòloga Beatriz Noguer perquè l’ajudi amb unes misterioses cartes trobades entre els papers de la difunta. La intel·ligència i l’empenta d’Ana, i els coneixements lingüístics i literaris de Beatriz seran les seves úniques armes per resoldre el cas.

Aquests tres personatges, són tres tipus literaris tan complexos que s’allunyen de qualsevol estereotip per convertir-se ràpidament en persones amb vida pròpia. De la mà d’aquests protagonistes, les autores ens ofereixen una visió de la postguerra espanyola a Barcelona acuradament recreada fins al punt d’aconseguir en el lector la impressió d’estar sent testimoni dels fets que es narren.

La novel·la porta a terme una minuciosa descripció del desenvolupament de la investigació, i a més ens explica moltes coses: assassinats i investigacions oficials, però també polítiques de la por imposades des de dins i des de fora, els límits de la censura, les entreteles dels prostíbuls davant els quals es fa la vista grossa, les misèries de l’alta societat i la pobresa dels que ho van perdre tot amb la guerra. I també la vida, amb olors i sons, amb escenes de mercat, de cuina, de festa, de treball i de família.

Cada personatge s’obre davant els nostres ulls com una persona possible, amb frustracions i ambicions. Cada capítol ens introdueix noves veus: la criada Encarni que se’n va d’Andalusia, la senyora Conxita Comamala que està en posició de fer esperar la policia com a demostració de poder, el poderós advocat Jaume Pla i el jove Pablo Noguer, la prostituta Mercedes que es regira queixosa al seu llit. Una galeria de personatges que són un dels majors encerts de la novel·la.

Una estupenda història que es desenvolupa en setanta capítols als quals s’afegeixen un capítol preliminar i un epíleg, que conformen un magnífic retrat de la societat barcelonina de l’època.

Llibres

  • Con anuncio
  • La detective miope
  • Don de lenguas
  • En caída libre
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari