Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

National Geographic: 125 anys

El 27 de gener de 1888, 33 cavallers de diferent perfil acadèmic i professional (geògrafs, exploradors, advocats, naturalistes, cartògrafs, banquers, biòlegs, inventors i enginyers) es reunien al club Cosmos de Washington DC, per establir els fonaments d’una societat amb la finalitat de promocionar i difondre el coneixement geogràfic.

National Geographic

Així va néixer National Geographic Society, que va iniciar el seu camí patrocinant expedicions en una època en què gran part del planeta encara era territori ignot.

Creació de National GeographicLluny de posicionar-se com una entitat elitista i restringida a científics i especialistes, National Geographic va mostrar molt aviat la seva vocació divulgativa i va voler des d’un principi ser una finestra oberta al món per a tot aquell que tingui interès a saber més coses sobre el planeta que habitem. Partícep d’algunes de les fites de l’exploració geogràfica i la investigació científica del segle XX, la Societat ha aconseguit contagiar la seva passió exploratòria a milions de persones en tot el globus. Avui, 125 anys després, aquest entusiasme pel coneixement es manté més viu que mai.

Cap olmecaGeografia i Història sempre han anat de la mà, i des de la seva fundació les activitats de National Geographic s’han centrat en dos camps. No només ha contribuït a la investigació sobre la història de les antigues cultures de la Humanitat, sinó que també ha protagonitzat exploracions i descobriments històrics.

Fites com l’excavació del Machu Picchu (Perú) iniciada per Hiram Bingham el 1912, o les expedicions a Mèxic dels arqueòlegs i etnòlegs Matthew i Marion Stirling entre 1938 i 1946, on van descobrir un enorme cap de pedra tallat en una única peça, obra dels olmeques, una cultura anterior a la civilització maia i que per tant podria ser considerada com la cultura mare de Mesoamérica.

Núvols estratosfèrics sobre l’ÀrticPerò no només el món antic ha reclamat l’atenció de la Societat. L’Edat Mitjana, els temps moderns i la història contemporània també han suscitat investigacions sobre temes tan diferents com el món víking, les guerres napoleòniques, l’enfonsament del Titanic o la Segona Guerra Mundial al Pacífic, des del bombardeig de Pearl Harbor fins a la batalla de Midway. Varietat de temes que demostren el millor de l’esperit de National Geographic Society, fet a parts iguals de passió pel coneixement i d’afany per divulgar.

En la memòria queden altres grans gestes dels exploradors de la Societat, que han completat 10.000 missions des que aquells 33 científics i aventurers fundessin National Geographic.

Fons maríCom les 60.000 fotografies del pol Sud preses per Richard Byrd en 1928 en el primer vol sobre l’Antàrtida. O les proeses submarines de Jacques Cousteau. O l’estudi dels ximpanzés de Jane Goodall. O el descens més profund protagonitzat per James Cameron en la fossa de les marianes. També ens ha donat l’oportunitat de conèixer millor el planeta Terra, i fins i tot hem tingut l’oportunitat de veure el que veia una papallona. Tot amb els seus increïbles reportatges fotogràfics han deixat imatges inoblidables capaços de fer-nos viatjar només amb mirar-les.

Avui, encara que es tendeix a pensar que tot està ja descobert, el món segueix sent un grial ple de secrets. La tecnologia ha obert noves fronteres, però l’esperit dels exploradors amb prou feines ha canviat al llarg dels segles.

“Encara queden allà fora alguns misteris que no han estat resolts”, afirma Terry García, cap de missions i actual vicepresident executiu de la National Geographic Society.

Peix paiassoLa diferència és que abans primava l’afany per descobrir i avui la urgència per conservar. “Estem enmig d’una crisi d’extinció global. Perdem espècies a un ritme tan veloç com en els pitjors períodes de la història”, explica Luke Dollar, responsable del projecte dels grans felins.

El que no ha canviat és la motivació: “Cada vegada que obtens una resposta, sorgeix una nova pregunta i aquesta és la fascinació que mou a tots aquests exploradors”.

Aquest any, l’organització vol fer-se ressò d’aquest paper a l’avantguarda del descobriment i la divulgació científica. Per això, celebrarà el seu 125 aniversari, mostrant i destacant al llarg de tot el 2013, els continguts que reflecteixin els reptes en aquest nou capítol de la història: “Una Nova Era de la Exploració”.

La seva revista inicia una sèrie de reportatges, que, “al llarg de l’any, mostraran diferents aspectes de la passió de l’ésser humà per aconseguir noves metes“. També el seu canal de televisió ha preparat una programació especial per tot l’any, i s’emetran una selecció de les millors produccions d’exploradors veterans, al costat de les de joves promeses.

Una nova era

Entre altres esdeveniments, el passat 13 de gener es va crear un Hangout de Google, lloc de reunió al xat, on es van donar cita en directe l’arqueòleg submarí Robert Ballard, el director de cinema James Cameron i l’antropòloga Jane Goodall. Aquesta trobada encara es pot veure, en la pàgina de Google de National Geographic.

A tot això cal sumar la publicació del llibre “125 anys, National Geographic”, amb inoblidables fotografies que narren moments de marcat canvi històric. Realment una oportunitat única i inspiradora, una cita que val la pena.

National Geographic a la BibliotecaNational Geographic a la Biblioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari