Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Manel Armengol. Transicions

Actuació policial contra manifestants (1976)

M’agrada la simplicitat màxima combinada amb un cert sentit poètic. Manel Armengol.

Demà a les 11 hores s’inaugura al Centre d’Art Contemporani de Vilanova i la Geltrú La Sala la exposició itinerant Manel Armengol. Transicions. Els setanta a Espanya, els Estats Units i la Xina, que ens acostarà, a través de setanta cinc imatges, a diferents moments socials i polítics d’aquests països durant una època de transformacions i canvis que s’estaven començant a produir a Espanya, Estats Units i que també s’intentava sense èxit introduir a la Xina.

Manel ArmengolManel Armengol va retratar diverses transicions en els anys setanta amb la seva camera i ara té l’oportunitat de reviure aquestes en aquesta mostra que reuneix les seves instantànies d’Espanya, Estats Units i Xina. El fotògraf català creu que és molt oportú desempolsar aquestes imatges perquè estem vivint una nova transició i ens ofereix aquesta mostra que reuneix setanta-cinc fotos en blanc i negre proposant un periple que convida a la reflexió, la mateixa que va fer Armengol quan va immortalitzar les actuacions de la policia a Barcelona contra els manifestants o quan va intentar investigar la realitat que es vivia als Estats Units i la Xina en aquells anys setanta.

Les instantànies de Manel Armengol que van donar la volta al món en plena Transició les va realitzar empès pel seu esperit periodístic sense que ningú se les s’encarregués. Quan va comprovar que cap mitjà de comunicació espanyol les volia publicar per por a rebre represàlies, les va enviar per correu als principals diaris estrangers i va aconseguir que veiessin la llum. Aquest èxit professional va permetre al català viatjar a l’any 1977 a Estats Units com a corresponsal de la revista Interviu i realitzar algunes de les fotografies reunides a la exposició que es podrà gaudir fins el proper 26 de maig.

El següent viatge del periodista Manel Armengol va ser a la Xina, on es va desplaçar a l’any 1979 per realitzar un reportatge amb Baltasar Porcel. El reportatge era en color, però el fotògraf sempre portava a sobre la seva càmera amb la qual prenia imatges en blanc i negre, i d’aquesta manera va reflectir una Xina en ple canvi, després de la mort de Mao Tse-Tung. Ara no cal deixar passar l’oportunitat de tornar a veure amb retrospectiva el seu treball a través de les imatges captades pel fotògraf durant els seus viatges, que conformen la mostra que es va inaugurar ahir a La Sala però que hi romandrà fins a finals de maig.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari