Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Cesare Pavese

L’escriptor italià Cesare Pavese, neix a Piemont el 1908 i mor a Torí el 1950 (es va suïcidar). S’inicia en el món de la literatura amb una col·lecció de versos, Treballar cansa (1936), però és més conegut per la seva obra dins el gènere de la novel·lística. Amb tot, després de la guerra tindrà lloc un altre període creatiu poètic: les poesies La terra i la mort, publicades pòstumament, amb altres, en diversos reculls.

Cesare PaveseBon coneixedor de la literatura anglesa i nord-americana moderna, de les quals va traduir diverses obres (de Gertrude Stein, John Steinbeck, Sherwood Anderson i Ernest Hemingway, entre d’altres), va agafar aquests novel·listes com a models. Amb tot, en la seva obra ens representa de forma directa, fins i tot en l’ús del llenguatge, el món torinès i camperol de la zona de les Langhe sense sortir mai, però, del seu propi món interior turmentat i desil·lusionat. Durant tota la vida va tractar de vèncer la soledat interior, que veia com una condemna i alhora com una vocació. D’aquest estil de pensament es desprenen alguns dels temes que apareixen en els seus escrits, com la solidaritat o un concepte molt rigorós de la moral; aspectes que es converteixen en aspiracions que fan patir els personatges fins al punt que el lector s’amara d’estats d’ànim, d’impressions, i sobretot del que hom ha anomenat “l’home Pavese”, un personatge de rara sensibilitat i noblesa.

Va ser un dels fundadors de l’editorial Einaudi, a la qual es va continuar dedicant durant la guerra (va formar part de la Resistència antifeixista) i fins la seva mort. L’obra que li va atorgar èxit i reconeixement és La teva terra (1941). A aquesta la van seguir les novel·les La platja (1942), El bell estiu (1949), i els contes Fira d’agost (1946). També cal destacar el seu darrer llibre La lluna i les fogueres (1949), considerada, per altra banda, la seva millor novel·la.

Sílvia Romero
www.silviaromeroolea.es.tl
Club La Crisàlide

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari