Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Un gramo de odio, de Frantz Delplanque

Frantz Delplanque. Un gramo de odio.

Nascut el 1966 a Tourcoing, al nord de França, i criat al País Basc francès, Frantz Delplanque S’ha dedicat a la gestió cultural en diferents ciutats franceses, i avui en dia és responsable de Cultura a l’ajuntament de Montpeller, i ha aconseguit temps per escriure Un gramo de odio . És la seva primera novel·la i ens arriba avalada per l’èxit que ha tingut a França, on ha rebut molts elogis.

Actualment està treballant en el seu segon llibre, amb Jon Ayaramandi de nou com a protagonista.

A Un gramo de odio, Frantz Delplanque s’allunya dels clàssics inspectors o detectius, per crear el personatge d’un assassí entranyable anomenat Jon Ayaramandi, un assassí a sou de 68 anys que, després d’una trentena d’assassinats no aclarits, en fa cinc que va decidir jubilar-se i viu al País Basc francès, vora mar i feliç. Un personatge curiós que llegeix novel·les sobre samuráis, menja ostres i escolta rock amb l’amo del bar Cap’tain.

Quan desapareix Al, el pescador, company de Perle, una veïna jove de qui fa gairebé de pare, Jon comença una recerca estranya, perquè sempre que ha buscat a algú ha estat per matar-lo. Ella no ho deixarà en pau fins que l’hagi trobat. Però Jon no creu tenir cap talent per buscar un individu sense haver de matar-lo.

L’obra, de ritme trepidant, conté altres elements poc habituals en el gènere negre: molts referents musicals (una extensa i magnífica banda sonora) i fragments literaris aliens. És com fer un collage amb peces d’altres autors que et permeten dir molt amb poc.

Delplanque
combina la visió existencialista de la solitud de l’assassí a sou amb un sentit de l’humor que li permet criticar diversos temes socials, si bé el seu protagonista té un tarannà similar al seu en una cosa: “Jon gaudeix de cada moment de la vida.” “Volia mostrar la joventut dins d’un cos envellit”, tot i que no gaire, perquè practica arts marcials, beu molt, lliga molt (de vegades li cal l’ajut de Viagra), escolta rock i punk… tot amagat sota un look entranyable de capità Haddock.

Situar la seva novel·la al País Basc francès és també una raresa en el context del gènere al país veí, on, lamenta Delplanque, molts escriptors centren les seves novel·les en les ciutats, sobretot a París, i una altra majoria amb voluntat americana les situen en l’estranger.

Primeres pàgines de Un gramo de odioUn gramo de odio. Primeres pàgines

Una novel·la negra original i provocadora que ha enlluernat a Amélie Nothomb.

Llibres

  • Un gramo de odio

  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari