Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Charles Trénet

trenet.jpgLouis Charles August Claude Trenet va néixer un 18 de maig de 1913 a Narbonne. Quan els seus pares es van separar, va ingressar a la residència de Béziers. Va finalitzar els seus estudis secundaris a Perpinyà, on el seu pare treballava com a notari, i va estudiar en escoles d’art de Berlín a l’any 1928) i a París dos anys després.

Al principi va ser pintor en els estudis cinematogràfics de Joinville, alhora que escrivia algunes cançons entre elles la famosa Y’a d’la joie, que Jean Cocteau i Max Jacob van portar a Maurice Chevalier. Gràcies a aquesta cançó, ràpidament va saltar a la fama, i amb l’ajuda de Chevalier va aconseguir una actuació al casino de París, on va obtenir un enorme èxit.

La seva fama va traspassar fronteres i la seva composició La Mer de l’any 1945 va ser utilitzada com a sintonia per Ràdio Tokio on va arribar a fer-se molt famosa durant l’ocupació alemanya i marcaria definitivament la seva carrera. Trenet vivia llavors a l’anomenada zona lliure i el tema li va venir l’esperit durant un viatge amb tren.
 
Va ser autor de milers de cançons, va introduir-se a la literatura amb l’escriptura de diverses novel·les, fins i tot es dedica també a la pintura demostrant el seu polifacètic coneixement. El seu moment de màxim reconeixement va arribar durant l’any 1979 quan li van concedir el Gran Premi Nacional de les Arts i les Lletres. Aquesta propera primavera es complirà un segle del seu naixement quan fa pocs dies es van complir dotze anys de la seva mort a l’any 2001.

Les cançons de Charles Trénet.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari