Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Me desperté temprano y saqué al perro, de Kate Atkinson

Me desperté temprano y saqué al perro. Kate Atkinson
Kate Atkinson va néixer a York el 1951 i va estudiar literatura anglesa a la Universitat de Dundee, encara que actualment viu a Edimburg.

Va rebre el Whitbread Book Prize per la seva primera novel·la, Entre bastidores que ja li va valer gran reconeixement per part dels lectors.

El 2004 es va publicar Expedientes (Premi Saltire de l’Any i Premi Wetsminster), la primera narració protagonitzada per l’ex policia i investigador Jackson Brodie. Uns anys més tard va aparèixer Incidentes, on el gran Brodie tornava a triomfar. Esperando notícias va ser el tercer lliurament que té com a protagonista el mateix detectiu, un personatge que ja ha captivat a milers de lectors a tot el món.

La BBC ha estrenat una sèrie per a Televisió anomenada Case històries, basada en els casos d’investigació de Jackson Brodie.

Amb un títol inspirat en un poema d’Emily Dickinson, Me desperté temprano y saqué al perro, recupera el seu millor detectiu, Jackson Brodie, per sorprendre el lector amb un nou cas. Com en els llibres anteriors, una sèrie d’històries aparentment sense relació es van conjugant cap a un tronc comú. Tres casos antics, independents, que s’han quedat sense resoldre, sense aparent relació entre si. Més tard apareix un quart expedient, igualment no resolt, el protagonista és el propi Brodie, una història dramàtica ocorreguda en la seva infància i que ha marcat la seva vida.

Tracy Waterhouse, una policia jubilada, una dona grandota i solitària, i més aviat desil·lusionada, passeja per un centre comercial de Leeds intentant decidir quines galetes comprar. Inesperadament es troba amb una coneguda prostituta toxicòmana del barri, que arrossega de la mà a una nena petita, Courtney. I de sobte, una fogonada li passa pel cap… Finalment Tracy, a més de les galetes, compra literalment a aquella dona la custòdia de la seva filla.

No obstant això, l’assassinat de la mare abans que es dugui a terme l’intercanvi, posa de manifest una sèrie de relacions teixides al voltant de l’antic cas Braithwate , una horripilant massacre de prostitutes, tancat tres dècades abans.

Tracy confia que ningú haurà estat testimoni d’aquest estrany negoci. Per a ella ha començat una nova etapa, amb la seva particular maternitat experimenta sentiments nous i està decidida a evitar que descobreixin el que ha fet. Però no és l’única protagonista: Jackson Brodie, acabat d’arribar a Anglaterra per resoldre un cas de falsa identitat en què Tracy va treballar anys enrere, entra en escena: els seus dots de sagaç detectiu i d’home deliciosament imperfecte donaran un gir a la investigació policial. Brodie es veurà obligat a submergir-se en una trama d’extorsió i xantatge dictada pels interessos més tèrbols. Encara que abans de començar també incorpora a algú al seu equip: un gos que es converteix en el seu fidel acompanyant.

Primer capítol de Primer capítol de Me desperté temprano y saqué al perro

Gran part de l’atractiu de l’obra resideix en la profunda caracterització dels personatges. Impressionant el magnífic retrat físic i psicològic de Tracy, una dona que sota la seva cuirassa de policia sempre va guardar un especial afecte cap als nens. També captivadora la descripció de Tilly, l’anciana, de la qual es narren fragments brillants sobre les seves pèrdues de memòria. Quant a Jackson Brodie, el detectiu, que després d’abandonar el seu treball en la policia es dedica a investigar casos de poca importància, com infidelitats conjugals i pèrdues de mascotes, però a qui de de sobte li comencen a arribar casos molt més complexos. Brodie és un home imperfecte i encantado,r que col·lecciona diverses ex dones, infeliç, necessitat d’afecte i que de de vegades sembla més preocupat pels seus problemes personals que per dur a terme el seu treball de manera eficaç. Però tot i això té molta empatia amb les víctimes i un instint especial per aprofundir en aquests casos gairebé oblidats, i trobar noves pistes que donaran un gir als esdeveniments.

Des de l’inici fins al final de la novel només transcorren uns dies, però donen molt de si per la quantitat de detalls que abasten i pels nombrosos records que ens permeten conèixer a fons a tots els protagonistes. Gràcies a aquesta magnífica estructura, l’autora aconsegueix atrapar al lector immediatament, amb una intriga en què l’interès també se centra en conèixer més als seus personatges, no només el secret del passat. La imatge crítica que proporciona d’aquesta cara de la societat resulta impactant, encara que més que els fets en si el que impressiona és la visió que Kate Atkinson ens dóna d’ells, sense moralines mostra aquest ambient amb la mirada d’algú que sap el que hi ha. La crua realitat.

Llibres

  • Esperando noticias
  • Una historia singular
  • Me desperté temprano y saqué al perro
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  • Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari