Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Tiana Negra

Tiana NegraEls propers 25 i 26 de gener, Tiana acollirà el primer festival de novel·la negra catalana, una iniciativa del periodista i escriptor Sebastià Bennassar, que neix amb l’objectiu de prestigiar la literatura negra que es fa en la nostra llengua i donar-li un espai on es pugui debatre sobre el gènere.

El seu creador explica que Tiana negra “es crea amb l’objectiu de dotar la novel·la negra catalana d’un espai propi on pugui tenir visibilitat i reconeixement a tots els nivells, tenint en compte la qualitat dels seus autors i de les seves obres i el seu creixement actual. Tiana Negra vol contribuir a la dignificació i normalització de la llengua catalana i la seva literatura; vol apropar a tots a tots els catalans el coneixement directe de la literatura negra que es fa a casa nostra.”

Benassar
ha triat Tiana per a la celebració de la I edició del Festival perquè creu que és molt important descentralitzar les activitats culturals de Barcelona i per les immenses facilitats que ens ha donat el municipi. S’hi han bolcat des del primer moment. I també perquè comptem amb la col·laboració de l’editorial Meteora que és de Tiana.

Entre els noms més destacats del participants del Tiana Negra hi ha Lluís Llort, Jordi Benavente, Jordi Canals, Anna Maria Villalonga, Àlex Martín, Pau Vidal, Maria Dolors Sàrries, Jordi Rourera, Marc Moreno, Marta Banús, etc.
 
Tiana Negra arrenca uns dies abans del BCNegra, i té la voluntat de convertir-se en el pòrtic del prestigiós festival. El seu programa inclou una desena d’activitats dedicades exclusivament a la literatura negra escrita en català, com una trobada entre lectors i autors o una tertúlia sobre les col·leccions de novel·la negra en català, a més de xerrades, presentacions de llibres, i debats centrats en un gènere que gaudeix d’un bon moment creatiu i productiu a Catalunya.

Totes les activitats es faran a la sala d’exposicions del Casal de Tiana.

Programa de Tiana Negra

 • Divendres 25 de gener
 • 19.00 hores. Inauguració del festival a càrrec de les autoritats pertinents.
  Benvinguda i recepció dels participants.

  19.30. Conferència inaugural: La novel·la negra en català avui. Un gènere en molt bon estat de salut. A càrrec de Sebastià Bennasar.

  20.30.
  Entre la ficció i la no ficció. Projecció del documental del programa 30 minuts de TV3 sobre Tor, la muntanya maleïda, i anàlisi del llibre de Carles Porta, Tor, 13 cases i 3 morts. Amb la participació de la periodista tianenca Gemma Liñan.

 • Dissabte 26 de gener
 • 11 a 13.00. Trobada entre lectors i autors. Presentacions i esmorzar amb Lluís Llort, Sebastià Bennasar i Jaume Benavente, que presentaran les seves darreres obres.

  17.00. Les col·leccions de novel·la negra en català: La Cua de Palla, La Negra de La Magrana i Crims.cat. A càrrec de Jordi Canal, Jordi Rourera, Àlex Martín.

  18.00. Investigadors singulars. A càrrec de Salvador Balcells, Pau Vidal i Marc Moreno

  19.30. Va de negrotes: activisme i difusió del gènere, edició i creació. A càrrec de Anna Maria Villalonga, Marta Banus i Mª Dolors Sàrries

  21.00.
  Cloenda

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  1 Comentari fins ara

  1. Anònim dimarts 22 de gener de 2013 - 12:29 h

   la pelicula tiana negra es molt chula

  Deixa un comentari