Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Cartas de Berlín

Cartas de BerlínPel·lícules sobre el nazisme i sobre la resistència antinazi se n’han fet moltes, però no és gaire freqüent que el tema tractat sigui la resistència alemanya al règim de Hitler. Tot i això, crítics cap al règim del nacionalsocialisme en el si de la mateixa Alemanya n’hi va haver i el matrimoni Hampel en van ser un exemple.

Otto i Elise Hampel eren un matrimoni resident a Berlín durant la Segona Guerra Mundial. L’any 1940, el germà petit de l’Elise, que ells consideraven com un fill i a qui van criar com a tal, va morir al front. En aquell moment, la fe de la parella en les promeses del Führer es van esvair i van decidir passar a l’acció. Sol_a_BerlingDe manera gradual, van anar repartint per diferents espais de la ciutat un seguit de postals manuscrites amb textos en contra del règim. La seva intenció era que les postals anéssin de mà en mà i cridar així la població a la subversió. Però els alemanys, molts d’ells atemorits i d’altres afins al règim, van anar portant les postals a la Gestapo que es va posar a investigar. Van trigar, no obstant, gairebé dos anys a descobrir qui n’eren els autors i Otto i Elise Hampel van ser condemnats a mort l’any 1943.

La història del matrimoni Hampel va ser novel·lada per l’escriptor Hans Fallada que, en només 24 dies, va escriure la novel·la Sol a Berlín, en què la parella va ser rebatejada com a Quangel. Per a escriptors com ara Primo Levi, Sol a Berlín (1947) és “el millor llibre que s’hagi escrit mai sobre la resistència antinazi a Alemanya“. Tot i que la novel·la va patir retallades en el moment de publicar-se, ara podem gaudir de la versió completa que va escriure Hans Fallada.

Tot i que no és la primera adaptació per a cinema o televisió de la novel·la, aquesta setmana és novetat a la Joan Oliva Cartas de Berlín.

DVD

  • Cartas de Berlín
  • Llibres

  • Sol a Berlín
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari