Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Verano de una familia de Tokio

Yôji Yamada és un conegut director cinematogràfic japonès autor d’Una familia de Tokio (2013), remake de Cuentos de Tokio (1953), obra mestra de Yasujiro Ozu. Amb Una familia de Tokio va guanyar l’Espiga d’Or a la Seminci de Valladolid.

verano_de_una_familia_de_tokio_poster_grandeOzu va ser un realitzador japonès a l’alçada de noms indiscutibles del setè art com ara Akira Kurosawa (Los 7 samuráis, Rashōmon) i Kenji Mizoguchi (Cuentos de la luna pálida), que amb Cuentos de Tokio va retratar una nació, la japonesa, en plena reconstrucció després de la II Guerra Mundial. Amb un argument senzill, va tractar el tema de la vellesa de manera crua, a través de la història d’un matrimoni gran que viatja a la gran ciutat, però cap dels seus fills sembla tenir gaire temps per atendre’ls.

Ja amb temàtica actual, l’any 2016, Yôji Yamada va dirigir Maravillosa familia de Tokio, sense res a veure amb Una familia de Tokio, tot i la semblança pel que fa al títol i que conserva gairebé el mateix repartiment. Maravillosa familia de Tokio és una comèdia pura i dura en què l’estabilitat d’una família trontolla quan la mare, després de cinquanta anys de matrimoni, demana el divorci. A partir de llavors, els diferents membres de la família es veuran immersos en situacions d’allò més còmiques per evitar la separació. Paral·lelament a la trama d’humor, el director aprofita per fer una crítica sobre el tracte que donem a la gent gran.

Verano-de-una-familia-de-tokio-CineL’èxit de Maravillosa familia de Tokio va ser tan gran que, només un any després, el director signava Verano de una familia de Tokio (2017), que aquesta setmana és novetat a la Joan Oliva. En aquest nou film, el matrimoni fa pràcticament vida per separat. Mentre que la mare (Tomiko) és de creuer per observar l’aurora boreal, el pare (Shuzo) dedica el seu temps a retrobar-se amb vells amics. En Shuzo té un lleu accident de cotxe i aquest serà el motiu pel qual tota la família intentarà evitar, sigui com sigui, que torni a conduir. La seva tossudesa serà l’origen de la trama còmica. El contrapunt dramàtic és, en aquest cas, la soledat de la tercera edat, personificada en un amic d’infantesa d’en Shuzo.

Ja podeu reservar Verano de una família de Tokio a la Joan Oliva

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari