Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Antonio Muñoz Molina

Antonio Muñoz MolinaAntonio Muñoz Molina neix a Úbeda (Jaén) el 1956. Estudia Periodisme a Madrid i es llicencia en Història de l’Art a Granada. Inicia la seva trajectòria literària tot recopilant els diversos articles periodístics publicats a diaris locals, i aquesta recopilació apareix en dos llibres d’assaig: El Robinsón urbano (1984) i Diario del Nautilus (1985).

El 1986 publica la seva primera novel·la, Beatus Ille, guanyadora del Premio Ícaro. En ella ja trobem els elements que caracteritzaran les seves altres obres literàries: interès per crear trames sobre temàtiques actuals per tal d’atraure l’atenció del lector, assimilar diferents tècniques i dur a terme experiments formals per tal de millorar la narració, i exposar el seu compromís amb un passat històric potser massa oblidat.

El 1987 publica la seva segona novel·la, El invierno en Lisboa, guanyadora del Premio Nacional de Literatura i del Premio de la Crítica (1988). Amb aquesta nova història va aconseguir crear un argument atractiu mitjançant la barreja de diferents elements del cinema negre, amb referències musicals al jazz.

El 1989 publica Beltenebros, que significa un avanç decisiu en la seva trajectòria perquè és adaptada al cinema (amb la conseqüent popularitat que això implica). En ella se’ns explica la història del capità Darman, un exiliat polític que torna a Madrid per eliminar un confident i que reviu una missió similar duta a terme anys abans.

Posteriorment ha publicat El jinete polaco (Premio Planeta 1991 i Premio Nacional de Literatura 1992), El dueño del secreto, Ardor guerrero, i Plenilunio.

Sílvia Romero
www.silviaromeroolea.es.tl
Club La Crisàlide

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari