Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Chicago, David Mamet

chicago_David MametUn dels autors més importants de les lletres nord-americanes dels darrers cinquanta anys ha tornat, després de dues dècades, a escriure una novel·la. Chicago, del reconegudíssim David Mamet és la novetat de gènere negre d’aquesta setmana a de la Joan Oliva.

De la carrera literària d’en David Mamet (Chicago, 1947), us n’hem de fer, a la força, només cinc cèntims ja que és extensa i, sobretot, plena d’èxits. Autor de teatre amb nombrosos textos portats a escenaris d’arreu, el 1984 va ser guardonat amb el Pullitzer de teatre per Glengarry Glen Ross, una fantàstica reflexió sobre si tot s’hi val per aconseguir l’èxit. American Buffalo, estrenada l’any 1975, és una altre dels textos teatrals de Mamet que avui en dia encara es representa sobre escenaris d’arreu del món. Totes dues, Glengarry Glen Ross i American Buffalo, van ser portades al cinema amb guió del propi David Mamet. D’altres guions cinematogràfics de l’autor nord-americà són ben coneguts per qualsevol cinèfil. De la seva mà van sorgir els guions de Los intocables de Elliot Ness (Brian de Palma, 1987); l’adaptació de El cartero siempre llama dos veces, protagonitzada per Jack Nicholson i Jessica Lange (Bob Rafelson, 1981) i Hannibal (Ridley Scott, 2001), entre molts d’altres.

chicago_rodonaPrimeres pàgines.

Chicago és una novel·la que es troba a mig camí entre el thriller i la reflexió moral, ambientada de nou a la ciutat natal de l’autor, amb què Mamet torna a un dels seus seus temes recurrents: els convulsos anys vint del segle passat, període entre les dues Guerres Mundials i amb la llei seca i els baixos fons com a teló de fons. logo blog genere negre_AMB LLETRESEl protagonista és en Mike Hodge, un veterà de la Gran Guerra que ara és periodista del Chicago Tribune i investiga el crim organitzat. Manté una relació sentimental, alhora que secreta, amb la jove encarregada d’una floristeria, l’Annie Walsh. La relativa tranquil·litat que impera a la seva vida se’n va en orris quan un desconegut mata a trets la seva jove promesa. Ara, la seva investigació sobre l’hampa i els baixos fons ha esdevingut una qüestió personal i no dubtarà a fer justícia amb les seves pròpies mans.

David Mamet barreja personals fictis amb d’altres de reals en aquesta nova novel·la. Entre els darrers, els capos de l’hampa Al Capone i Dean O’Banion, dels bàndols rivals italià i irlandès, respectivament. I aprofita, l’autor, per posar sobre la taula temes atemporals, com ara el codi deontològic en el sector periodístic. I si, per a molts, David Mamet és millor creador de diàlegs que narrador, Chicago (plena de diàlegs afiladíssims) n’és, un cop més, la prova.

Llibres

  • Chicago
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Logo Generalitat

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari