Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El libro de la tabla periódica.

1507-1 tabla periódica Una de les novetats d’aquesta setmana dirigida al públic infantil és aquest meravellós llibre que permet veure amb unes fotos precioses els 118 elements que formen la taula periòdica.
 
A la natura, des de les muntanyes fins als rius, l’aire que respirem, els aliments que mengem estan compostos de substàncies simples: els elements. N’hi que són ben coneguts com el ferro, l’oxígen, l’heli, la plata, l’or… Els podem trobar com a sòlids, líquids i gasosos.
La majoria dels elements s’enllacen uns amb els altres i formen compostos, com és el cas de l’aigua que és un compost de dos àtoms d’hidrogen i un d’oxigen.
Va ser a la Grècia antiga que els grecs van començar a parlar dels elements. Ells creien que el món estava compost per només quatre elements: terra, aigua, foc i aire. No va ser fins molt més tard que els científics s’adonaren que en realitat cap dels quatre eren elements. La química va ser la ciència que va ajudar i ajuda encara al descobriment dels elements i a conèixer les seves unitats més petites.
 
Dmitri Mendeléyev va desenvolupar la taula periòdica l’any 1869. Anteriorment, altres científics ho havien intentat, però no arribaren a confeccionar-la. Alguns elements s’han anat incorporant a mesura que s’han anat descobrint.
 

IMG_20181017_195839

 
Des de l’actini fins el zinc, a ‘El libro de la tabla periódica’ trobaràs requadres amb informació clau: l’estat, l’any que es va descobrir, l’estructura dels seus àtoms…
 

tAULA PERIÓDICA 1 TAULA PERIÓDICA 2

 
Elements amb noms que no ens són tan coneguts:

 • El tungstè, també conegut com a wolframi. Fa 3000 anys que s’usaven pigments d’aquest element a la porcellana xinesa.
 • L’itri. Les naus espaials de la NASA usen làsers d’itri per elaborar mapes de la superfície dels asteroides a l’espai.
 •  
  I segueix una llista ben llarga: niobi, tecneci, rodi, ruteni
   
  Llibres
   
  El llibre a les biblioteques VNG.
   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari