Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El fil invisible. Gemma Lienas

portada_el-fil-invisible_aa-vv_201806291241 L’última novel·la que ens presenta l’escriptora Gemma Lienas és ‘El fil invisible’, del qual ara us parlarem una mica.

Durant la darrera edició de la Setmana del Llibre en Català 2018, Gemma Lienas va dir que aquesta història ‘és un gran trencaclosques’.
 
I de què va tot plegat?
 
‘La Júlia, que és la protagonista femenina de la novel·la, acaba de rebre una missiva que revelarà un misteri familiar que porta temps investigant i que es remunta als anys de la Segona Guerra Mundial. Durant aquesta recerca hi ha la reconstrucció del paper d’una científica del segle XX anomenada Rosalind Franklin. Fins al final de la novel·la, ens adverteix Lienas, “no se’n sabrà el contingut”’.
 
Podeu veure una entrevista que li van fer al programa Més 324.
 
 
Gemma Lienas
Gemma Lienas en una entrevista a El Nacional explica que el llibre toca diferents temes: la maternitat, tant de dones que han volgut tenir fills, com de dones que no n’han pogut tenir; les relacions sentimentals, diferents de fa 50 anys, més lliures i amb infidelitats i els nens robats.
 
Si es fa un repàs de la seva producció, es pot veure que els seus llibres tenen una visió de gènere. Tant en els seus escrits de no ficció com en els de ficció ha aprofundit en temes com la sexualitat, la violència, la prostitució, la maternitat, el feminisme… com és el cas de: ‘Rebels, ni putes ni submises’ o ‘Pornografia i vestits de núvia’.
 
Cal destacar en la ficció: La Carlota.
Aquest ha estat una dels seus personatges més coneguts: ‘El diari lila de la Carlota’, ‘El diari vermell de la Carlota’, ‘Així és la vida, Carlota’, etc… La Carlota és la protagonista d’una saga que ha permès a l’autora tractar temes com la sexualitat, l’afectivitat, la violència de gènere, la bulímia, etc.
La Carlota també és la protagonista en la col·lecció juvenil “La tribu de Camelot”, on l’autora cuida especialment els rols de nois i noies per evitar els estereotips sexistes creant nous models de relacions més igualitàries.
 
El gènere infantil i el juvenil són els que més ha treballat. Val a dir que part de la seva obra ha estat traduïda a diferents llengües: basc, alemany, eslovè…
 
 
Llibres Els seus llibres a les biblioteques VNG.
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.
 
 

Logo Generalitat

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari