Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Headhunters, de Jo Nesbø

Headhunters. Jo NesboJo Nesbø és tot un fenomen social a Noruega. Nascut el 1959, se li coneixia com a cantant i compositor, abans de fer el salt a l’economia i la literatura. Des que el 1997 va publicar la primera novel·la de la sèrie del policia Harry Hole, se li ha aclamat com el millor escriptor policíac de Noruega. I, sens dubte, és un referent de l’última gran fornada d’autors del gènere negre escandinau. Ha guanyat pràcticament tots els grans premis, com el Glass Key Award, el Riverton Prize i el Norwegian Bookclub Prize.

Porta camí de convertir-se, si no ho ha fet ja, en un autor de culte. Amb Harry Hole però també sense, com en aquest cas. Headhunters és la primera novel·la de Nesbø que no pertany a la saga de Harry Hole, que li ha donat fama internacional i consolidat com un dels grans autors europeus del gènere negre.

Els personatges clau d’aquesta història, Roger i Diana Brown, Clas Greve i Lotte Madsen, tenen un punt en comú: cap d’ells és bo en el sentit estricte de la paraula bo. Sobreviuen sense mirar-se al mirall i únicament es diferencien entre si pel que estan disposats a deixar en el camí en el seu intent de seguir endavant quan els seus espais de comoditat es posen cap per avall.

Un, Roger Brown, és el millor caçatalents d’Oslo, un home encantador, un xic acomplexat pels seus 168 centímetres d’alçada, el tipus ideal si no fos perquè viu per sobre de les seves possibilitats i ha de robar obres d’art per no arruïnar-se, i per pagar la seva obstinació de no tenir fills i haver obligat la seva dona a avortar. Diana li correspon, d’entrada, amb l’engany, les banyes i la traïció. El tercer, Clas Greve, de passat inquietant i present dubtós, vol obtenir un lloc de treball que només el headhunters té el poder d’atorgar… i ho vol aconseguir al preu que sigui, mentre que el quart personatge, Lotte, que es revela com un ésser dèbil, que no pot desprendre d’aquest passat que la lliga inexorablement…

El dia que Roger coneix Clas Greve, tot sembla somriure. No només és el director executiu ideal que ell estava buscant per treballar en una empresa de GPS, sinó que a més és propietari d’un quadre de Rubens d’incalculable valor. Roger comença immediatament a planificar el robatori de l’anhelada tela, però quan inicia els preparatius, posa en marxa un mecanisme implacable amb què entraran en joc altres caçadors de caps ben diferents i la seva vida donarà un tomb. Aviat descobrirà que cometre el delicte només serà un més dels seus problemes.

Headhunters
és com una gran matrioska russa que alberga al seu interior diferents històries dins d’altres històries. Totes independents però totes lligades a aquests personatges que busquen sobreviure i aspiren a aconseguir aquest equilibri en la culpa, a la vergonya, en els remordiments i també en el perdó.

Aquesta novel·la de Jo Nesbø, de gran èxit en els països on s’ha publicat, té la seva versió cinematogràfica dirigida per Morten Tyldum i en la nostra cartellera des del 24 d’agost, s’ha convertit en el film noruec més exportat de la història. Hollywood ha comprat els drets per a un posterior remake.

Llibres

  • La estrella del diablo
  • Headhunters
  • Petirrojo
  • Némesis
  • El redentor
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari