Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El orden del día, Éric Vuillard. Premi Goncourt 2017

portada_el-orden-del-dia_eric-vuillard_201712271204L’escriptor i cineasta francès Éric Vuillard s’ha coronat amb la seva novena novel·la, El orden del día, que va ser guardonada el passat 2017 amb el premi Goncourt, el més prestiós de les lletres franceses. Uns mesos després, la novel·la arriba a casa nostra de la mà de Tusquets i, aquesta setmana, és novetat a la Joan Oliva.

Les anteriors novel·les de Vuillard van deixar palès el gust de l’autor per aprofundir en diferents episodis de la història a fi de trobar-hi elements desconeguts, tot investigant-ne cadascun dels detalls. Ja ho havia fet, per exemple, a Conquistadors (2009), obra en què va tractar la colonització de Perú i amb què va guanyar el Premi Ignatius J. Reilly 2010; també va ser el cas de Congo (2012), llibre sobre la colonització del continent Africà; o de La bataille d’Occident (2013), Premi Franz Hessel per un llibre sobre la I Guerra Mundial i de 14 juillet (2016), novel·la en què abordava la Revolució Francesa. El orden del día no ha estat cap excepció. Un relat breu, de 140 pàgines en la versió en castellà, lloat per la seva rigurositat històrica, que transita entre la novel·la de gènere històric i la crònica dels fets, sobre l’ascens al poder dels nazisme a Alemanya.

La trama comença l’any 1933, quan fa molt poc que Hitler s’ha convertit en canceller i, al costat de Göering, presideix una reunió amb els vint-i-quatre principals empresaris alemanys del moment. Allà hi havia els amos d’Opel, Krupp, Siemens, Bayer o Agfa, per citar-ne alguns. I tots ells, amb l’objectiu de fer fora el comunisme i garantir un futur d’estabilitat i prosperitat econòmica, van fer milionàries contribucions per a la campanya electoral del nacionalsocialisme de cara a les properes eleccions legislatives. A partir d’aquesta reunió, fora de “l’ordre del dia”, la trama continua cap al 1938, quan es produeix l’annexió d’Àustria a l’Alemanya nazi (el conegut Anschluss) i fins a l’esclat de la II Guerra Mundial.

Si voleu fer un cop d’ull a les primeres pàgines del llibre, feu clic a continuació:

portada_el-orden-del-dia_eric-vuillard_201712271204 rodonaPrimeres pàgines.

Presentació del llibre el passat mes de març’18:

Llibres

  • El orden del día
  • L’ordre del dia
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Logo Generalitat

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari