Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Cazeneuve i la revenja dels desvalguts. Oriol Molas i Ferran Grau

cazeneuve_oriol molas i ferran grauOriol Molas i Ferran Grau han escrit a quatre mans la que és la novetat de gènere negre d’aquesta setmana a la Joan Oliva: Cazeneuve i la revenja dels desvalguts.

La història de Cazeneuve i la revenja dels desvalguts tot i ser ficció, té com a personatge protagonista una persona que va existir realment i que va ser molt coneguda a la Barcelona de principis de segle XX. Estem parlant d’Enric Cazeneuve, un dels primers detectius privats de la ciutat, de pare francès i mare catalana.

Cazeneuve va ser molt popular entre els barcelonins gràcies a la seva participació en programes radiofònics de l’època, en què explicava curiositats de la seva professió. Va fundar l’agència de detectius Detectives Office el 1910 al carrer Balmes nº 6 i hi va tenir com a clients la flor i nata de la societat barcelonina. Detectiv_la_Internacional_1908L’agència va ser, de fet, una de les primeres a tot Espanya, només tres anys després de la creació de l’agència pionera, La Internacional, fundada el 1907 al carrer Hospital de la capital catalana.

detectivismo practicoEl renom de Cazeneuve i de Detectives Office va traspassar fronteres, com ho demostra el fet que l’agència aparegués referenciada en la que es considera la Bíblia dels investigadors als anys 20: la International Police and Detective Directory, editada a San Francisco (Estats Units) el 1922.

A més a més, Cazeneuve va ser l’autor d’un veritable clàssic pel que fa als llibres de detectius. logo blog genere negre_AMB LLETRESL’any 1925 va publicar Detectivismo práctico, un tractat i, alhora, un curs que repassa els primers anys d’ofici a Espanya i n’ofereix tècniques i mètodes.

L’Enric Cazeneuve de la novel·la que és novetat aquesta setmana acaba de tornar a Barcelona, el maig de 1909. Allà, s’hi retroba amb un bon amic de joventut, en Cinto Brescó, redactor de La Vanguardia. Tots dos hauran d’investigar un seguit d’assassinats misteriosos i despietats, en aparença inconnexos i que afecten tots els estrats socials. I tot a pocs mesos de l’esclat de la Setmana Tràgica.

CazeneuverevenjaPortadaOK.rodonaPrimeres pàgines.

Llibres

  • Cazeneuve i la revenja dels desvalguts
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Logo Generalitat

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari