Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Memòries de la terra

Portada del còmic recomanatEls indicis de vida en un planeta obren sempre la possibilitat que esdevingui el més gran dels miracles de l’univers, és a dir, que la matèria agafi consciència de si mateixa. I això, precisament, és el que semblava esdevenir en aquell planeta remot que vaig visitar fa milers d’eons, la Terra. Què haurà estat de tota aquella matèria viva anomenada espècie humana? ¿Serien capaços de complir aquest miracle … o per contra es van esvair sense aconseguir-ho, tristament, com tantes altres espècies estel·lars?…

L’altre món és una sèrie de revista d’autor en la qual es recopilen diversos treballs de Miguel Brieva i del que ara ens arriba a la biblioteca la seva segona part anomenada Memorias de la Tierra. Aquesta sèrie s’inaugura al març de l’any 2009 amb L’altre món, volum 1: Atents a les seves pantalles, i es tracta d’un llibre compost fonamentalment per les col·laboracions de Brieva a les revistes El Jueves i Cinemanía durant els anys 2004 a 2008.

Per Brieva, L’altre món és una exagerada i delirant versió de la nostra realitat, que “sembla més real que la realitat mateixa, perquè treu els embuts i camuflatges“. L’autor reconeix que va començar a fer les il·lustracions que componen aquest llibre com un exorcisme i una venjança personal contra un món injust. Així que aquest còmic funciona com un catàleg d’advertències per saber com detectar l’engany, amb un toc d’esperança: “Quan siguem molts practicant aquests exorcismes, no serà impossible modificar l’origen d’aquest malestar comú“.

Memòries de la terraMemorias de la tierra, que està disponible com a novetat a la biblioteca aquesta setmana, és la segona part d’aquesta crítica on Miguel Brieva s’ocupa d’un dels temes que més li interessen darrerament: l’ecologia intel·ligent. I més concretament, en les seves pàgines trobem un retrat il·lustrat i comentat per un extraterrestre que esbudella pas a pas la utopia neoliberal trastocada que ens intenten vendre cada dia. Una obra plena d’ironia i mordacitat que contra tot pronòstic no deprimeix sinó que porta el lector a carregar-se de moral per suportar aquests temps de destrucció sistemàtica.

La lectura d’aquest còmic incita a desfer-se de tot el que no és necessari, d’incitar-nos a reflexionar sobre el que realment necessitem per instar que fem una tria entre l’essencial i el superflu. Les seves pàgines podrien ser assimilables a dosis de metadona per a una societat yonki que viu en una forma de societat, el capitalisme, que més aviat és una anomalia antropològica que ens està conduïnt a una crisi que ningú sap quan tindrà el seu final ni com serà el seu desenllaç.

Un llibre de la mateixa temàtica i molt recomanable és El quinto dia de Frank Schätzing i a on les forces naturals tenen un protagonisme essencial en el destí de la espècie humana.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari