Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Michael Haneke

Crec que la nostra percepció de la realitat és fragmentària, i en el segle vint la literatura no descriu la realitat com una cosa total i completament transportable i explicable. Això ha estat acceptat en les novel·les. Però les pel·lícules de gènere sempre es pretén que la realitat sigui transportable i en ocasions també explicable.
Michael Haneke.

Michael HanekeLa pel·lícula Amour del polèmic director austríac Michael Haneke es va fer ahir amb la Palma d’Or del Festival de Cinema de Cannes amb un argument que aprofundeix en la relació d’una parella de músics octogenaris. El director repeteix premi després del que se li va atorgar per The white ribbon a l’any 2009 on ens introdueix a l’any 1913 i s’ocupa d’estranys incidents en un petit poble al nord d’Alemanya, que representa un govern autoritari i feixista com l’atmosfera, on els nens estan sotmesos a regles rígides i patir severs càstigs, i on es produeixen estranyes morts.

Amour de Michael HanekeEl darrer treball cinematogràfic de Haneke és molt més que una simple pel·lícula, molt més que la dissecció d’un temps lleig, cruel i ridícul de bolquers bruts i mirades extraviades, és la lectura pautada, emotiva i plena del que queda quan ja no queda res. En un pis de París, una parella d’avis s’enfronta a tot el que acompanya a la vellesa. Que no és exactament la fèrria constància de la mort, sinó, potser, la humiliació de la pèrdua. La decrepitud i el dolor. Haneke completa així un currículum d’impressió: dues palmes d’or, un premi a la direcció per Memòria cau i un Gran Premi del Jurat per La pianista. Només Coppola, Kusturica, els germans Dardenne, Imamura i Bille August poden lluir dues palmes d’or com ell.

El director guardonat va fer el seu debut internacional a l’any 1989 amb El setè continent, que va servir per traçar l’estil violent i audaç que floriria en algunes de les seves creacions. Haneke ha dirigit també una sèrie de produccions teatrals a Alemanya, que inclouen obres de Strindberg, Goethe i Heinrich von Kleist a Berlín, Munic i Viena. El 2006 va fer el seu debut com a director d’òpera, posada en escena de Don Giovanni de Mozart per a l’Òpera Nacional de París al Palais Garnier.

  • Entrevista a Michael Haneke
  • 65è Festival de Cannes
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari