Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Lectura encadellada: Pere Calders

Pere CaldersAquest any 2012 se celebra el centenari del naixement de Pere Calders, un dels escriptors més llegits de la literatura catalana, que va destacar sobretot com a contista.

Calders es va donar a conèixer en els primers anys trenta amb dibuixos, articles i contes a diaris i revistes. Als 24 anys debuta amb la publicació del llibre de contes El primer arlequí i la novel·la curta La glòria del doctor Larén. En acabar la Guerra Civil es va haver d’exiliar, primer a França i després a Mèxic on va viure durant vint anys, Calders i Tísnercoincidint amb el seu cunyat escriptor Avel·lí Artís Gener (Tísner), i on va escriure els que han estat considerats els seus millors textos, que van obtenir des del primer moment el reconeixement de la crítica, com els contes Cròniques de la veritat oculta (1955) i Gent de l’alta vall (1957).

El 1962 va tornar a Catalunya, va fer treballs d’editorial i col·laboracions periodístiques, i encara va disposar de temps per escriure L’ombra de l’atzavara (1964), amb què va guanyar el Premi Sant Jordi. En la dècada dels vuitanta li va arribar la popularitat arran de l’èxit del muntatge teatral Antaviana, creat per la companyia Dagoll Dagom i basat en contes seus. Des de llavors es van reeditant tots els seus llibres i encara publiquen de nous amb contes inèdits. Va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1986) i poc abans de morir és distingit amb el Premi Nacional de Periodisme (1993).

Enguany, en commemoració del centenari del naixement de l’autor, el proper dissabte 12 de maig, de les 10 a les 13 h, tindrà lloc a la plaça de la Vila de la nostra ciutat una lectura encadellada de Pere Calders de fragments dels seus contes recollits a Cròniques de la veritat oculta. Els interessats podran llegir un fragment d’una durada d’uns 3 minuts.

Es tracta d’una activitat organitzada per les llibreries Llorens Llibres i La Mulassa conjuntament amb les biblioteques Joan Oliva i Milà i Armand Cardona Torrandell, on podreu formalitzar les inscripcions en cas de voler participar a l’esdeveniment.

Cròniques de la veritat ocultaL’activitat és oberta a tothom fins al 5 de maig. En cas de voler participar a l’esdeveniment, podeu formalitzar les inscripcions a les llibreries Llorens i Mulassa.

Cròniques de la veritat oculta és un recull de contes que es va publicar el 1955, tot i que el 1954 guanyà el premi Víctor Català, que es compon de 31 relats que es divideixen en tres parts: La imprevista certesa, Ver, però inexplicable i L’escenari desconcertant.

Es tracta del tercer llibre de narracions de l’autor i, possiblement, sigui una de les seves obres més conegudes. Suposa un moment clau en la narrativa de Calders: la seva descoberta per al públic de la postguerra. En aquest recull destaquen trets característics de la producció de Calders com ara l’humor més o menys ambigu, sorneguer però tendre. La fantasia crea situacions impossibles, incorpora elements sobrenaturals a la quotidianitat i situa les històries en un temps i un espai abstractes, imprecisos, irreconeixibles.
 

Pere Calders a la Biblioteca Joan Oliva i Milà Pere Calders a la Biblioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari