Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Bar Bahar, entre dos mundos

Bar BaharQuan prens la decisió d’explicar al món allò que penses i allò que sents, no hi ha volta enrere. Només queda expresar la teva veritat o abandonar el procés creatiu“. Amb aquestes paraules defineix la directora palestino-israelí Maysaloun Hamoud el seu primer llargmetratge, que aquesta setmana és novetat a la Joan Oliva: Bar Bahar, entre dos mundos. El film va néixer arran de la Primavera Àrab quan es respiraven en l’ambient desitjos de canvi. La directora de la pel·lícula és, igual que les seves tres protagonistes, una palestina que viu a Israel, separada del món àrab i una de tantes minories de qui ningú no en parla.

Salma, Laila i Nour són les tres protagonistes de Bar Bahar, tres dones joves palestines amb passaport israelí. Viuen a Tel Aviv i totes tres han optat per viure lluny dels seus llocs d’origen i fer-ho en llibertat. Allà s’hi troben entre 2 mons, atrapades entre la tradició i la llibertat de treballar, divertir-se i triar.

La pel·lícula ostenta l’honor d’haver estat la més premiada en el passat Festival de Sant Sebastià en què va guanyar, entre d’altres, el XVII Premi Sebastiane i el X Premi RTVE-Otra Mirada. El Jurat del Premi Sebastiane va destacar-ne la denúncia de tot tipus de funtamentalisme que exposa “la realitat de tres dones que pagan un preu ben alt per conquerir una parcel·la de llibertat en la qual poden ser elles mateixes, dins d’una societat en la qual facin el que facin no aconsegueixen encaixar”. Per la seva banda, el premi RTVE-Otra Mirada reconeix, com en aquest cas, pel·lícules que tracten temàtiques properes a la dona.

Tràiler de la pel·lícula:

La directora Maysaloun Hamoud va néixer a Budapest, mentre el seu pare hi estudiava Medicina. Ella va créixer al nord d’Israel. És llicenciada en Història del Pròxim Orient per la Universitat Hebrea i llicenciada per l’Escola de Cinema Minshar. Bar Bahar (2016) és el seu primer llargmetratge. Abans, havia rodat alguns curtmetratges, com ara Salma, (2012) Nominat per l’Acadèmia Israelí al Premi a Millor Curtmetratge; Sense of Morning (2010) i Shades of Light (2009), que va ser estrenat en el Festival Internacional de Nova York.

DVD

  • Bar Bahar
  • Amb el suport de logo-departament-cultura

    Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari