Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El ciudadano ilustre

El-ciudadano-ilustreQue ningú no és profeta a casa seva podria ser la idea sobre la qual els directors Mariano Cohn i Gastón Duprat han signat la satírica El ciudadano ilustre. L’aclamat fim argentí és novetat aquesta setmana a la Joan Oliva.

L’actor Óscar Martínez interpreta Daniel Mantovani, l’il·lustre ciutadà que dóna nom a la pel·lícula i que és, ni més ni menys, que un escriptor argentí guanyador de Premi Nobel de Literatura. El personatge va deixar enrere, ara fa més de quaranta anys, Salas, la ciutat on va néixer. D’aleshores ençà, viu a Europa, ara concretament a Barcelona, i no ha tornat mai al seu lloc d’origen.

Tot i haver marxat de Salas fa quatre dècades, els anys d’infantesa i joventut van ser prou importants per al fictici Nobel, com ho demostra el fet que tota la seva obra té com a escenari principal Salas. I ara, quan la qualitat literària de Mantovani ha estat reconeguda amb el màxim guardó literari mundial, els seus conciutadans el conviden a fer un seguit de conferències a Salas i retre-li homenatge. Allà, però, no el rebran amb tot l’entusiasme que ell esperava. Els anys han convertit els seus amics de joventut en persones amb qui no té gaire afinitat i ell, afamat escriptor, és un desconegut per als seus conciutadans.

El ciudadano ilustre és un exemple més del to irònic i corrosiu dels seus directors, un retrat de les misèries de la condició humana. Mariano Cohn i Gastón Duprat van dirigir, també a quatre mans, El hombre de al lado.

copa volpi_oscar martinezMolts són els premis amb què la indústria cinematogràfica ha reconegut El ciudadano ilustre. En la passada edició dels Premis Goya, va aconseguir el guardó com a Millor Pel·lícula Iberoamericana i, en la mateixa categoria, va ser reconeguda la pel·lícula pels Premis Platino.

El seu protagonista, Óscar Martínez, ha rebut també nombrosos premis per la interpretació del Nobel Daniel Mantovani. Des del Premi Platino a la Millor Interpretació Protagonista Masculina fins a la Copa Volpi en el marc del Festival de Venècia. Hem de destacar, d’aquest darrer guardó, que ha estat la primera vegada que el rep un actor llatinoamericà. La carrera interpretativa d’Óscar Martínez acumula d’altres guardons, com ara la Concha de Plata del Festival de Sant Sebastià per El Nido Vacío (2008), així com destacada va ser la seva participació a Relatos Salvajes (2014)

Tràiler de la pel·lícula:

DVD

El ciudadano ilustre
Relatos salvajes
El nido vacío
El hombre de al lado

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari