Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Pecado, Benjamin Black. XI Premi RBA de Novel·la Policíaca

benjamin black_pecadoTot i que Benjamin Black (àlter ego del prestigiós John Banville) diu que de petit s’avorria llegint novel·les d’Agatha Christie o Arthur Conan Doyle, han estat més d’una les picades d’ullet cap a l’autora d’Assassinat a l’Orient Express en el seu darrer llibre. El seudònim amb què Black va presentar el seu llibre Pecado (Snow, en la versió original) al premi RBA va ser Colonel Race, el nom d’un dels personatge d’Agatha Christie al llarg de quatre de les seves novel·les. I per si no en tingués prou, les primeres paraules de Pecado són “El cadàver és a la biblioteca”, manera clàssica amb què l’autora començava els seus llibres.

Anècdotes a banda, el cas és que Pecado ha estat l’obra guanyadora de l’XIè Premi RBA de novel·la Negra després de ser seleccionada per un prestigiós jurat format per Paco Camarasa, Luisa Gutiérrez, Antonio Lozano, Soledad Puértolas y Lorenzo Silva. El jurat en va destacar “la seva prosa extraordinària, posada al servei d’una gran descripció de personatges, d’ambients i de profundes reflexions vitals”.

Benjamin Black inicia amb Pecado una nova sèrie de novel·la negra, amb la qual torna a la Irlanda dels anys cinquanta, i amb un nou detectiu, l’inspector Strafford, allunyat dels tòpics del gènere. Amb 35 anys acabats de fer, l’inspector és protestant i abstemi i és destinat a una zona rural d’Irlanda per investigar l’assassinat d’un sacerdot catòlic. El cos sense vida del sacerdot Tom Lawless ha aparegut envoltat de sang i amb els genitals seccionats a la mansió de Ballyglass House.

logo blog genere negre_AMB LLETRESStrafford ha estat designat per investigar el cas amb el pretext que els seus orígens benestants facilitaran la relació amb les persones implicades, d’alta classe social. La realitat, però, és una altra: el seu superior, el comissari Hackett, no vol tenir res a veure amb un cas en què s’hi barreja l’església catòlica i una família de renom. A mesura que avançarà en la investigació, Strafford anirà descobrint que no tothom vol aclarir què va passar realment.

Benjamin Black (seudònim amb què John Banville signa les seves obres de gènere negre) és un prestigiós autor irlandès. Amb el seu veritable nom ha estat guardonat amb premis de renom com ara el Premi Booker per El mar, l’any 2005. El 2011 va rebre el Premi Franz Kafka i el 2014, el Premi Príncipe de Asturias de las Letras. Ara, com a Benjamin Black i per la seva novel·la Pecado, ha estat guardonat amb un dels premis més prestigiosos de novel·la negra.

Llistat de Premis RBA:

2007: Una novela de barrio, Francisco González Ledesma
2008: La muerte de Amalia Sacerdote, Andrea Camilleri
2009: Si los muertos no resucitan, Philip Kerr
2010: Alta tensión, Harlan Coben
2011: Niebla roja, Patricia Cornwell
2012: La caja negra, Michael Connelly
2013: Pasaje de la sombras, Arnaldur Indridason
2014: Personal, Lee Child
2015: El cártel, Don Winslow
2016: Perros salvajes, Ian Rankin
2017: Pecado, Benjamin Black

Pecado és la novetat de gènere negre d’aquesta setmana a la Joan Oliva.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari