Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arquímedes, el del teorema. Jorge Alcalde

portada_arquimedes-el-del-teorema_jorge-alcalde_201612191250Jorge Alcalde s’ha proposat amb el seu darrer llibre ensenyar ciència, però d’una manera poc convencional. Amb aquesta intenció, ha pubicat ara fa poc Arquímedes, el del teorema, “una història de la ciència per riure, plorar i tenir por“.

I és que interessar el lector per la ciència no sempre és una tasca fàcil i Alcalde proposa fer-ho prenent com a punt de partida la vida privada, emocional i anecdòtica dels seus protagonistes. Si habitualment, d’Arquimedes, només ens expliquen a l’escola el seu famós principi, Jorge Alcalde ens descobreix aspectes personals i històrics del científic per arribar, al final, a conèixer la seva contribució a la ciència. I tot això, sense fer servir cap fórmula ni equació matemàtica en les pàgines del llibre. Ja ho va dir Stephen Hawking: “per cada fórmula reflectida en un llibre, perdem un deu per cent de lectors“.

A Arquímedes, el del teorema, s’hi han seleccionat disset noms il·lustres del món científic, en una tria que el mateix autor reconeix que no ha estat senzilla. La seva primera intenció va ser decantar-se pels grans noms dins del món de la ciència, però a mesura que avançava en les seves investigacions es va anar topant amb d’altres de desconeguts, però tant interessants o més que l’esmentat Arquimedes o Isaac Newton. Així doncs, podrem conèixer una mica més de Maria Petrocini, la primera cirurgiana, o de Max Planck, pare de la teoria quàntica. Amb la tria, se n’han quedat moltíssims fora, però qui sap si n’hi haurà una segona part.

portada_arquimedes-rodonaPrimeres pàgines.

Entrevista a Jorge Alcalde:

Jorge Alcalde (Madrid, 1968) és periodista i escriptor. La divulgació científica i històrica ha marcat bona part de la seva trajectòria professional i, actualment, és director de la revista Quo. És autor d’altres llibres com ara Las mentiras de lo paranormal (2009), Las mentiras del cambio climático (2007) i ¿Por qué los astronautas no lloran? (2015)

Llibres de Jorge Alcalde a la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Llibres

  • Arquímedes, el del teorema
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari