Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Palabras que matan, d’Alèx Martín i Javier Sánchez

Palabras que matan. Àlex Martín i Javier SánchezÀlex Martín Escribà i Javier Sánchez Zapatero. Àlex Martín Escribà és llicenciat en Filologia Hispànica i Romànica per la Universitat de Salamanca. És autor de l’assaig Catalana i criminal. La novel·la detectivesca del segle XX, en què revisa la història de la novel·la policíaca a Catalunya, tema dels seus estudis de doctorat.

Ha escrit diversos articles sobre el gènere negre i ha guanyat el premi de joves escriptors de la revista Serra d’Or. A més ha estat col·laborador dels mitjans Tribuna de Salamanca i Diari de Tarragona. Actualment, i després de treballar a la Universitat de l’Havana, exerceix com a lector de llengua catalana a la Universitat de Grenoble III.

Javier Sánchez Zapatero és llicenciat en Periodisme i Filologia Hispànica. Ha treballat en mitjans de comunicació com el diari El Mundo , i ha estat col·laborador del suplement cultural de Tribuna de Salamanca.

Autor de diversos articles en revistes científiques, actualment és crític literari de la publicació especialitzada en gènere negre Europolar, del setmanal Tribuna Universitària i del diari La Gaceta de Salamanca. Investigador i professor del departament de Llengua Espanyola i del servei de Cursos Internacionals de la Universitat de Salamanca, les seves línies de treball actuals se centren en la literatura negra i en la narrativa de l’exili republicà espanyol.

Àlex Martín Escribà i Javier Sánchez Zapatero són directors del Congrés de Novel·la i Cinema Negre que anualment se celebra a la Universitat de Salamanca i editors de les obres Manuscrito criminal. Reflexiones sobre novela y cine negro i Informe confidencial. La figura del detective en el género negro.

Palabras que matan és un estudi rigorós i amè sobre la figura del criminal i la seva projecció en cinema i literatura.

Sota l’aparença d’un simple lladre, un psicòpata, un sicari o un tipus anònim i gris que, portat pels seus dimonis interiors, es veu abocat al crim, pot apreciar-se el decisiu paper que la figura de l’assassí ha tingut al llarg de la història del gènere negre fins erigir-se, com el detectiu o la clàssica femme fatale, en protagonista habitual d’aquest.

Aquest llibre suposa un acostament amè i rigorós, desgranat per alguns dels millors especialistes en l’actualitat. Noms com els de Jesús Palacios, Enrique Urbizu o Paco Camarasa, entre d’altres, indaguen en l’essència del criminal desentranyant les seves múltiples referents literaris i cinematogràfics, en un text del tot imprescindible per als molts i bons aficionats, i així mateix per a lectors de qualsevol condició.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari