Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Fjällbackca, espantosament bella

Vista de Fjällbacka amb l’arxipèlag al fons

Vista la magnitud de la competència, té molt mèrit ser l’escriptora sueca de gènere negre que més ven al seu país. Potser el secret de Camilla Läckberg, és que posa l’èmfasi en l’àmbit familiar i convoca l’esperit d’Agatha Christie en convertir Fjällbacka un poblet amable i pacífic en un santuari de malvats i cadàvers, reflectint la vida d’una petita localitat on tots saben tot l’un de l’altre i les aparences són importants.

Pel que fa als seus protagonistes, els desafiaments domèstics i els problemes de la parella formada per l’escriptora Erica Falck i el policia Patrik Hedström tenent tant de pes com els afers criminals.

lisabet Carlsson i Niklas HjulströmErica Falck és una jove escriptora d’èxit, sobretot per les seves biografies de dones, que viu a Gotteborg. Poc després de la mort dels seus pares en un accident, li arriba la notícia que ha heretat juntament amb la seva germana Anna la casa familiar a Fjällbackca. Decideix traslladar-s’hi per gaudir de la tranquil·litat que li cal per escriure un nou llibre i també per intentar vendre la casa.

Patrik Hedström és un policia sensat i intel·ligent. Divorciat de la seva dona Karin, que el va deixar per un cantant, ha seguit de lluny la carrera literaria d’Erica. Simpàtic i ambiciós, intenta fer la seva feina de policia d’una manera professional, malgrat el desinterés dels seus col·legues. Tot i que els delictes més habituals al poble són intervenir en baralles, aturar conductors ebris o recuperar cotxes robats, a Els Crits del silenci haurà de resoldre l’assassinat d’una jove les restes de la qual apareixen barrejats amb els de dues noies desaparegudes fa anys, a Les filles del fred investigarà l’assassinat de la filla d’una coneguda de la família, i a Crim en directe anuncien l’arribada a la propera Tanum d’un equip de televisió per filmar l’escandalós reality-show Fucking Tanum, que resultarà un malson.

A la comissaria, Patrik treballa amb Martin Mohlin, un company afí, suporta al seu cap Mellberg i s’enfronta a alguns companys que són una rèmora per al treball. La germana d’Erica, Anna, és también un personatge habitual en les novel·les. No té confiança en si mateixa i pateix maltractament físic i psicològic per part de la seva parella. Erica se sentirà frustrada sovint per no poder ajudar-la.

La imatge dels protagonistes

Erica i Patrik formen una parella encantadora, de manera que no és d’estranyar que alguns títols hagin estat adaptats a la petita pantalla. Així ho reflecteixen Elisabet Carlsson i Niklas Hjulström protagonistes de la sèrie de detectius amb Erica Falck i Patrik Hedström com a personatges centrals.

Tot comença a La princesa de gel, quan Erica tot just arribada a Fjällbacka, coneix que una amiga de la infància, Alexandra Wijkner, ha estat assassinada, i no pot evitar indagar sobre aquesta mort en comptes d’escriure la seva història. Durant les seves investigacions coneix aPatrik Hedström i comencen una relació que fa decidir a Erica quedar-se a viure a la petita població on transcorren totes les novel·les.

FjällbackaFjällbacka és un petit poble de pescadors situat a la costa oest de Suècia, a la regió de Bohuslän, molt a prop de la frontera noruega i a 150 km. de Göteborg, la segona ciutat en importància de Suècia. A l’hivern té uns 1000 habitats, població que s’eleva fins als 20000 a l’estiu. En els llibres de Läckberg, el Fjällbacka encantador, pintoresc i tranquil es transforma en un lloc d’intriga, misteri i assassinat.

La ciutat és coneguda per la seva llarga història, doncs la primera menció de la qual se’n té notícia data del 1610, i sobretot pel turisme ja que Fjällbacka ha estat durant molt de temps una destinació turística popular entre els suecs amb els seus carrers empedrats, les seves cases flotants de color vermell, la muntanya Vetterberget des de la qual es té una vista meravellosa sobre el mar i la seva proximitat a les illes en l’arxipèlag Bohuslän les illes properes. Un paisatge de postal a cada cantonada.

Ingrid BergmanDurant la seva estada a Fjällbacka, els visitants no només poden satisfer la seva curiositat sobre les històries de detectius de Suècia, sinó que tenen l’oportunitat d’experimentar un paisatge natural impressionant i alhora gaudir de mariscs frescos i saborosos. Al llarg del port hi ha un munt de bars i restaurants en els que es pot gaudir d’un bon menjar al costat de meravelloses vistes al mar.

Un carrer molt visitat a l’estiu és Galärbacken, amb diverses botigues i hotels. Aquest carrer que condueix a la plaça d’Ingrid Bergman. L’actriu i el seu llavors marit Lars Schmidt tenien una casa d’estiu en una illa de Fjällbacka anomenada Dannholmen. Era molt estimada per tots a Fjällbacka i els seus residents la protegien de periodistes i curiosos.

Quan va morir, les seves cendres van ser escampades al vent a l’illa de Dannholmen.
 

A més de passejades pel poble, el visitant també pot gaudir d’un passeig en vaixell per l’arxipèlag, Väderöarnauna visita al Parc Nacional Marí Kosterhavet o les illes rocoses de Väderöarna a l’arxipèlag exterior, que compten amb alguns dels paisatges més verges a Suècia, amb alts penya-segats, de color vermellos que sorgeixen del mar. Això li dóna a les illes un caràcter molt especial i espectacular, i, sovint és anomenat l‘arxipèlag més bell del món.

Entre totes aquestes pintoresques illes (365 en total) només hi ha on el desenvolupament és evident, l’illa de Ramna. És recomanable pujar al cim on es gaudir d’una gran vista de tota l’illa i l’arxipèlag circumdant. També es pot admirar els reflexos de les cases de fusta de color vermell a les aigües cristal·lines o visitar una de les colònies de foques…

Plànol de BohuslänFjällbacka és la base ideal per descobrir la regió de Bohuslän amb cotxe. Ho té tot: el mar i les roques assotades pel vent, amb cales profundes i belles badies, els camps oberts i prats, així com els boscos profunds amb els seus petits llacs. Hi ha nombrosos pobles pesquers a l’espera de ser explorats i les comunicacions amb Göteborg i Noruega són de fàcil accés.

La franja costanera s’entrellaça amb badies i fiords profundament penetrants, com el Idefjord, Gullmarsfjord i Hakefjord, amb illes i penínsules que sobresurten entre ells.

La major part de l’interior de Bohuslän és de terres baixes, lleugerament inclinada cap a l’oest. Té turons, muntanyes i altiplans, aïllades unes de les altres per valls profundes.

Petroglifs a TanumPer què no anar a fer una passejada pel paisatge natural únic que envolta Fjällbacka? No gaire lluny, a 16 km, la localitat de Tanum posseeix un conjunt de petroglifs d’importància excepcional tant per la seva varietat-representacions d’éssers humans, animals, armes, embarcacions i objectes diversos-com per la seva unitat cultural i cronològica, que estan inclosos la llista de la UNESCO de Patrimoni de la Humanitat.

Aquests gravats rupestres, que són il·lustratius de la vida i les creences dels pobles europeus en l’Edat de Bronze, destaquen per la seva abundància i la qualitat de la seva factura.

Göteborg a la nitSeguint les novel·les de Camilla Lackberg, no podem deixar d’anar fins a Göteborg, una important ciutat industrial amb un dels ports més importants de tota Escandinàvia, i el més important de Suècia. Són destacables nombrosos edificis del centre de la ciutat així com tota una xarxa de canals que la travessen, dissenyats per arquitectes neerlandesos a partir del segle XVII.

És important la comunicació per via fluvial que uneix la ciutat amb la capital sueca, Estocolm, a través de l’interior del país. Es tracta del Göta Älv o per on transcorren vaixells d’un cert calat. Aquest canal connecta una sèrie de llacs, entre ells, dos dels més importants del país: Vänern i Vättern.

En els últims anys de Göteborg s’ha perfilat com una ciutat florent disseny amb molts dissenyadors de moda locals que han atret l’aclamació internacional. És la segona ciutat més important de Suècia. No en va els Erica i Patrik han des desplaçar-s’hi en nombroses ocasions.

Llibres

 • Crim en directe
 • Emprentes que mai s’esborren
 • Les filles del fred
 • Los gritos del pasado
 • La princesa de gel
 • Guies de viatge

 • Suecia. El País/Aguilar
 • Suecia .Becky Ohlsen, Cristian Bonetto
 • Suecia, Noruega, Finlandia. Anaya
 • Païsatge d’hivern a Bohuslän

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari