Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Old Idees i nou llibre

Nou disc de CohenLeonard Cohen publicarà a principis de 2012 el dotzè disc de la seva carrera, i portarà el títol de Old Idees, que ell mateix defineix com el més obertament espiritual de la seva trajectòria.

El nou àlbum d’estudi del canadenc, guardonat aquest any amb el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres , succeirà a Dear Heather (2004), i a ón les noves cançons es submergeixen en els temes més profunds de l’existència humana com la relació amb un ésser superior, l’amor, la sexualitat, la pèrdua i la mort, inspirant camins cap a un major sentit de la compassió i de la decència.

La seva carrera musical es va iniciar en la dècada dels seixanta, quan, acompanyat de la seva guitarra, comença a descriure els sentiments humans, gràcies a les seves lletres i la seva característica veu ronca. El seu primer èxit li va arribar de la mà del tema Suzanne, interpretat per la veu de Judy Collins.

Cohen, que va obtenir el Príncep d’Astúries per saber explicar la vida com una balada interminable i haver creat un imaginari sentimental en què es fonen la poesia i la música, és l’autor d’àlbums mítics com Live Songs (1973) , New Skin for the Old Ceremony (1974), Mort d’Ladies Man (1977), Recent Songs (1979), Various Positions (1984) i I’ma Your Man (1988).

A l’any 2009, Leonard Cohen publica Live In London un recorregut per les grans cançons que han jalonat els 40 anys de carrera del mític cantant i autor canadenc. L’àlbum va ser gravat en directe en el concert que va oferir l’any anterior a l’O2 Arena de Londres i que va significar el seu retorn als escenaris després de 15 anys sense trepitjar-los.

A l’envellir, comprenc que les normes vénen dictades per una veu: no lamentar-se. I si un ha d’expressar la gran derrota que ens espera a tots, ho ha de fer dins dels estrictes cànons de la dignitat i la bellesa. Leonard Cohen.

I a les portes de l’edició d’Old Idees, aquest dimecres es presenta a l’Escola Massana de Barcelona Ilustrísimo Sr. Cohen, un retrat íntim del cantant canadenc. Un llibre singular i amb format de elepé de vinil (33 per 33 centímetres) que vol retre homenatge al gran poeta de la música.

Ilustrísimo Sr. CohenL’autor del text és Alberto Manzano, un dels grans experts espanyols en Cohen i amic personal del cantant. Manzano ha seleccionat les 24 cançons que considera fonamentals de la llarga producció de l’autor de Songs of Love and Hate, tradueix la lletra a l’espanyol, contextualitza les peces, revela la gènesi en què van ser compostes per descobrir-nos el món metafòric i essencial de Cohen, explica les claus internes de cadascuna de les cançons sense obviar les anècdotes i curiositats que amaguen. També hi ha una actualitzada discografia i bibliografia.

Amb pròleg de Luis Eduardo Aute, un altre cohenmaníac confés, Ilustrísimo Sr. Cohen conté una interpretació gràfica de cada una de les 24 cançons:

Bird on the Wire, A Thousand Kisses Deep, Born in Chains, A Singer Must Die, First We Take Manhattan, The Future, The Guests, The Traitor, Anthem, Sisters of Mercy, Dance Em to the End of Love, Tower of Song, Diamonds in the Mini, Field Commander Cohen, On That Day, By the Rivers Dark, Hallelujah, Undertow, Famous Blue Raincoat, Mort d’un Ladies’Man, Memories, Suzanne, Story of Isaac i Darkness.

Un elenc dels millors il·lustradors del moment, entre ells alguns premis nacionals, proposa la seva personal mirada gràfica: Elisa Arguilé, Arnal Ballester, Carlos Cubeiro, Imapla, Pep Montserrat, Elena Odriozola, Sonia Pulido i Sesé.

“Bob Dylan és el Picasso del rock, i jo, en tot cas, seria el Matisse”. Leonard Cohen

Llibres

 • Leonard Cohen: Conversaciones con un superviviente. A. Manzano
 • Libro del anhelo
 • Cds

 • Leonard Cohen : I’m your man : motion picture soundtrack
 • I’m your man
 • Dear Heather
 • Acordes con Leonard Cohen
 • Recent songs
 • Poetas en Nueva York de Lorca
 • More Best of Leonard Cohen
 • Live songs
 • Playlist de Leonard Cohen.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari