Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Freddie Mercury… per sempre

Freddy MercuryAmb tota seguretat una de les veus més grans que ha donat la història del rock, Freddy Mercury va morir ara fa vint anys, un 24 de novembre de 1991 en la seva casa de Londres per una broncopneumònia complicada per la sida.

Mercury, una estrella que mai ha deixat de brillar, va aconseguir elevar-se en vida al títol de Màxim Déu del Rock, tal com van assegurar els mitjans britànics la fatídica data de la seva mort.

Farrokh Bulsara, nom real del desaparegut artista, va néixer un 5 de setembre de 1946 a l’illa de Zanzíbar (Tanzània). Al poc temps de nascut la seva família es va traslladar a Bombai, Índia, per raons de treball del seu pare, Bombi, que era funcionari de la Cort Suprema del govern britànic.

El 1954 se’n va anar a estudiar al col·legi St Peter, a Panchagani, a uns 80 quilòmetres de Bombai i va ser allà on els seus amics van començar a dir-li Freddy, nom que la família també va adoptar. Destacava a l’escola com a atleta i li agradava jugar al cricket, tennis de taula, hoquei i boxejar, però la seva veritable passió era l’art. Li encantava la música i es passava hores escoltant vells discs i cantant. El director de l’escola es va adonar de les seves qualitats i va convèncer als seus pares perquè l’apuntessin en classes de música. Va formar part del cor de l’escola i va aprendre a tocar el piano.

Freddy MercuryQuan tot just tenia 12 anys, juntament amb quatre amics va formar una banda de rock and roll anomenada Els Hectics, en la qual precisament tocava el piano. El 1962 Freddy va acabar l’escola i va tornar a Zanzíbar, però el 1964 va haver d’emigrar a Anglaterra causa de l’estat prebèl·lic que es vivia al país. Allà va voler estudiar art i va iniciar un curs a la universitat. Durant les vacances va treballar com a cambrer a l’aeroport de Heathrow i transportant caixes en un magatzem. Dos anys després va ingressar a l’Escola d’Art Ealing, on es va inclinar per la il·lustració gràfica. En aquesta època es va convertir en un ardent seguidor de Jimi Hendrix, i decorava la seva habitació de Kensington amb dibuixos i il·lustracions fets per ell mateix.

Es va fer molt amic del baixista Tim Stafell, company de l’escola. Juntament amb Brian May, a la guitarra, i Roger Taylor, a la bateria, va formar un grup anomenat Smile. També va conèixer a Chris Smith amb el que escriuria diverses cançons.

Mentrestant, Tim Stafell, vocalista dels seus excompanys Smile, abandonava la formació. Aquests van demanar a Freddie que el substituís, proposta que va acceptar i va canviar el nom del grup pel de Queen, adoptant ell mateix el sobrenom de Freddie Mercury. Un any després Queen estava complet, en sumar-se’ls John Deacon.

Logo de QueenFreddie va dissenyar el logo del grup prenent com a base els signes zodiacals dels membres del grup: dues verges pel seu signe (Virgo), dos lleons per Roger i John (Leo) i un cranc per Brian (Càncer).

La seva poderosa veu va estar acompanyada per la seva tremenda poesia i intel·lecte, que el va portar a escriure èxits com Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to Love, We Are the Champions, Crazy Little Thing Called Love o la pròpia Your say Stop Me Now. Tots, sense excepció, grans temes.

El 5 de setembre, Google va voler commemorar el 65 aniversari del naixement del cantant creant aquest doddle que ens mostra els moments més importants de la carrera del famós cantant.

Nosaltres guardem al cor una de les actuacions més màgiques de Freddie Mercury quuan, en companyia de Montserrat Caballé, va enlluernar als Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Llibres

 • Freddie Mercury : su vida contada por él mismo
 • Cds

 • Greatest hits II
 • A Kind of magic
 • Live at Wembley Stadium
 • Made in Heaven
 • A Night at the Opera
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari