Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Los amigos de Eddie Coyle

Los amigos de Eddie Coyle. George V HigginsGeorge V. Higgins va néixer a Stockton (Massachusetts) el 1939. Va estudiar al Boston College ia la Universitat de Stanford.

Després d’uns primers anys dedicats al periodisme, es va graduar en Dret i va exercir com a fiscal i advocat, carrera que va compaginar amb la d’escriptor i docent a la Universitat de Boston i el Boston College. Durant set anys va treballar per al govern en la lluita contra el crim organitzat a la zona de Boston, activitat de la qual trauria inspiració per a moltes de les seves novel·les.

El 1970 va publicar Los amigos de Eddie Coyle, que seria la primera de vint novel·les, i també la que li va donar més fama i prestigi. El 1973 va ser adaptada al cinema per Peter Iots amb Robert Mitchum en el paper d’Eddie Coyle. Entre les seves altres novel·les destaquen The Digger’s Game (1973), Cogan’s Trade (1974), The Rat on Fire (1981) i The Agent (1999). És també autor de llibres de contes i d’assaigs sobre política, esport i literatura.

Considerada per molts com una de les millors novel·les negres del segle passat, la publicació de Los amigos de Eddie Coyle va revolucionar el gènere als EUA. Fruit de les seves experiències com a fiscal i periodista, Higgins va introduir en la novel·la l’ambient criminal amb el qual estava familiaritzat i va aconseguir donar als seus personatges la veu que veritablement tenien en la realitat. Els seus diàlegs, les seves trames i els seus personatges s’allunyen dels estereotips que fins llavors imperaven en el gènere, deixant enrere les maniquees distincions entre bons i dolents per endinsar-se en els autèntics i complexos grisos dels que està feta la vida.

El tret més definitori de Los amigos de Eddie Coyle és el seu caràcter de novel·la dialogada. Higgins minimitza les descripcions, concises però exactes, especialment les geogràfiques, fins al punt de convertir Boston en un element capital de l’atmosfera i del relat.

Eddie Coyle, un delinqüent d’estar per casa en el Boston dels anys 60, passa per un mal moment, ja que s’ha de presentar davant d’un tribunal, i li poden caure uns quants anys de presó. L’única manera per la que pot evitar-ho és delatant a altres delinqüents. Però això no és tan senzill.

Per la seva banda, els traficants d’armes segueixen amb els seus assumptes, negociant amb grups d’allò més divers, des d’atracadors a moviments presumptament terroristes, i una cadena d’atracaments a bancs està assolant la zona. I tot es complica moltíssim.

Mentrestant els anys 60 estan alterant totes les estructures socials dels EUA, amb la irrupció del moviment feminista, el black power, i l’intent de modificar les relacions socials… i les reaccions en contra d’aquests moviments. I tot això ho explica l’autor donant la veu de l’ambient criminal i policial de l’època, que ara ens és més familiar, però que en aquells anys va resultar nou i brillant.

El seu caràcter de fresc urbà, l’exemplar equanimitat moral amb la qual retrata els seus personatges, la fa una de les quatre o cinc millors novel·les negres mai escrites.

Llibres

  • Els amics d’Eddie Coyle
  • La jugada d’en Digger
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari