Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Un segle de Joan Oliva i Milà

Cartell de la mostra

Aquest dimecres, 26 d’octubre a les 19.30 hores, s’inaugura l’exposició Joan Oliva i Milà: erudit i fidel bibliotecari (1858–1911) que vol donar a conèixer el treball minuciós i acurat de catalogació del fons de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer que va realitzar l’impressor i bibliotecari Joan Oliva i Milà.

Joan Oliva va treballar a París i a Londres i des del 1882 fou bibliotecari de la Biblioteca Museu Balaguer de Vilanova. És autor d’un Breu compendi d’Història de Catalunya (1901).

L’any 1899 establí a Vilanova una impremta que esdevingué famosa amb el nom Oliva de Vilanova convertint-se en el millor centre tipogràfic de Catalunya de bona part del segle XX. Va publicar el famós Anuari Oliva el 1907 i, entre moltes altres, les obres Les filigranes del paper i Les rajoles catalanes i valencianes, que fou continuada pels seus fills Demetri Oliva i Sala i Víctor Oliva i Sala.

Joan Oliva i MilàAquesta exposició s’estructura en sis àmbits que ressegueixen els diferents aspectes de la vida de Joan Oliva, tot fent especial èmfasi en la vessant de bibliotecari, a partir de la documentació original relacionada amb la seva feina. La seva principal tasca va consistir en la classificació dels llibres i l’elaboració del catàleg de la Biblioteca Victor Balaguer. En el moment de la seva mort, Joan Oliva havia catalogat gairebé 40.000 llibres.

El mateix dia es farà la presentació del llibre Llum entre ombres. 6 biblioteques singulars a la Catalunya contemporània, una obra col·lectiva coordinada des de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, amb la participació de les biblioteques del Centre de Lectura de Reus, l’Ateneu Barcelonès, el Centre Excursionista de Catalunya, la Biblioteca Pública Arús i la Biblioteca de Catalunya amb l’objectiu de retre homenatge a Joan Oliva bibliotecari.

  • Any Oliva
  • Retrat de Joan Oliva
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari