Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Mi primer muerto, de Leena Lehtolainen

Mi primer muerto. Leena LehtolainenLeena Lehtolainen, nascuda a Vessanto (Finlàndia) l’11 de març de 1964, va créixer a la ciutat minera d’Outokumpu, a la província de Carèlia del Nord. Va publicar dues novel·les sent encara adolescent, la primera quan tenia només dotze anys.

La sèrie protagonitzada per l’agent de policia Maria Kallio, iniciada a mitjans dels noranta amb Mi primer muerto i de la qual s’han publicat onze llibres, l’han convertit en l’autora de novel·la policíaca més coneguda de Finlàndia, amb vint traduccions i més d’un milió i mig d’exemplars venuts a tot el món.

Lehtolainen va ser la primera escriptora finlandesa que va recórrer a una dona policia com a protagonista de les seves històries. A través del seu personatge, aprofundeix no només en el crim, sinó també en les complexes interaccions que es produeixen entre la vida domèstica i el treball per a una dona que a més d’investigadora és mare, i que ha d’esperar que els seus fills es dormin per tal d’estudiar la documentació del cas que l’ocupa o fins i tot, en alguna ocasió, ha de compatibilitzar les indagacions amb les molèsties de l’embaràs.

Mi primer muerto està narrada en primera persona per Maria Kallio qui en aquest lliurament inaugural de la sèrie és encara una jove policia en pràctiques. Però el seu cognom, que vol dir “penya-segat”, és molt indicatiu de la seva determinació de no deixar-se acovardir en aquest món masculí al que acaba d’arribar.

A Vila Maisetta, la intimidant finca dels Pelton, troben mort de matinada el fill de la família, Jukka, un ric seductor amb mentalitat d’adolescent. A la vila s’allotgen aquests dies set companys del jove de la coral d’estudiants, tots ells amb motius sobrats per matar a Jukka: per enveja, per despit, per gelosies professionals o sexuals, per interès econòmic…

Per a la policia encarregada del cas, Maria Kallio, jove, pèl-roja i molt poc convencional, recentment reincorporada a la policia després d’una temporada apartada del cos per estudiar Dret, es tracta d’un cas difícil, no només perquè és el seu primer assassinat, sinó perquè travessa una forta crisi vocacional agreujada per l’actitud condescendent dels seus companys de la Brigada d’Investigació Criminal de Hèlsinki, que semblen no confiar massa en la capacitat de la jove per trobar l’assassí.

Aclaparada per la sensació que investigar crims no li permet canviar el món de la manera com l’havia somiat i per la necessitat de prendre una decisió sobre el que vol fer amb la seva vida, Kallio es veu obligada a recórrer a tot el seu instint i el seu coratge per intentar esbrinar el que ha passat, un repte doblement complicat en un cas amb algunes connexions amb el seu passat i, sens dubte, més d’una repercussió en el seu futur.

Si llegiu el Primer capítol, segur que no la podreu deixar.

Llibres

  • Mi primer muerto
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari