Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Praga

Riu Vltava

Praga és coneguda com la Ciutat de les Cent Torres. És considerat un refugi ideal per als amants. La capital de la República Txeca ens mostra en els seus carrers amagats les seves cafeteries, jardins i parcs, restaurants, desenes de galeries, museus i clubs de música amb jazz en viu, amb concerts de música clàssica, teatre i excursions pel riu Vltava.

Aquestes són només algunes de les atraccions que es poden trobar aquí tot l’any. No importa quan visiti Praga. És bonic a la primavera, quan tot està en flor i es pot prendre el funicular de Petřín i admirar tota la ciutat des del local Eiffel. Els dies freds de la tardor també són convincents, amb llums brillant a la boira, i no es pot estar segur de si ha entrat en un segle completament diferent o no. I és a la tardor, quan totes les llegendes antigues i més recents amb què Praga està entreteixida es pot sentir encara més palpable. Potser en un dels seus carrers es trobarà amb un cavaller sense cap o l’ombra de Franz Kafka…

Per visitar a Praga

VyšehradDes dels principis mateixos de l’estat txec, ha sigut el seu centre natural polític, de negoci i cultural. Aquesta històrica ciutat però també moderna té més de 1.000 anys. El centre històric d’aquesta ciutat en el cor d’Europa és una zona urbana monumental de valor excepcional. Entre els motius que trobarem per reconeixer els valors de la capital txeca com a Patrimoni Mundial de la Unesco trobarem Hradcany i el Castell de Praga, Malá Strana, la Ciutat Vella incloent el Pont de Carles i Josefov, la Ciutat Nova i naturalment Vyšehrad.

La Casa de la Campana de Pedra de PragaEl més interessant del centre àntic de la ciutat és el seu disseny en general.

Carrers estrets i zigzaguejants que desemboca en petits quadrats dominada pels edificis religiosos dels quals els més antics es remunten a l’època romànica.

El casc antic, però, és sobretot gòtic i les seves majestuoses esglésies gòtiques juntament amb les seves cases de la ciutat magnífica l’han portat a ser conegut com la Pedra de Praga.

El riu Moldava i els seus ponts també juguen un paper fonamental. El pont més antic i millor conegut és el Pont de Carles, que va ser construït per l’emperador Carles IV, qui va jugar un paper important en l’establiment de disseny actual de Praga. Praga es considera el paral·lel europeu a la ciutat santa de Jerusalem.

Castell de Praga

El Castell de Praga, per sobre de tota la ciutat, domina tots els seus punts de referència. Des de temps immemorials, va ser el lloc des del qual els governants han governat les terres txeques, i segueix sent-ho avui. Un eixemple de poder és Hradcany, el castell més gran de tot el món i on el president de la República Txeca resideix.

El castell en si i concretament la Catedral de Sant Vito és un dels símbols de la nació txeca, a més de ser un dels llocs turístics més visitats a tot el país.

La Ciutat Vella i, concretament la seva plaça, ha estat el centre de la vida pública a Praga des de l’Edat Mitjana. Durant el segle XI, les edificacions van ser estenent des del Castell fins a la riba dreta del riu Moldava. A finals d’aquest segle s’esmenta per primera vegada l’existència d’un mercat a l’actual plaça de la Ciutat Vella. A la plaça podeu trobar l’Església de La nostra Senyora de Tyn, l’Església de Sant Nicolau i l’Ajuntament de la Ciutat Vella.

Plaça de la Ciutat Vella

El Clementinum és el segon complex arquitectònic més extens de la ciutat per darrere del Castell de Praga. En els seus orígens va ser la seu de l’escola jesuïta i de la Universitat. Des de fa més de dos segles el Clementinum alberga al seu interior la Biblioteca Nacional. Actualment també ofereix concerts d’orgue i música clàssica.

El Monestir de Strahov pertany a l’ordre dels Mostenses i va ser fundat per Vladislao II el 1143. L’aspecte barroc actual data de finals del segle XVII. Durant la seva història han estat necessàries múltiples reformes per arreglar les destrosses produïdes per les incursions enemigues. A l’interior del monestir hi ha l’església de l’Assumpció de la Mare de Déu. En ella es guarden les restes de Sant Norberto, el fundador de l’ordre Mostenses, així com un òrgan en el qual va tocar Mozart diverses vegades en les seves visites a Praga.

Monastir de Strahov

El monstir compta amb una biblioteca que cal destacar per dues sales que en certa mesura recorden a la biblioteca barroca del Clementinum: la Sala Teològica Barroca i la Sala Filosòfica Classicista. En elles es conserven llibres i manuscrits de l’Edat Mitjana, il.lustracions i globus terraqüis.

Per a gaudir de la ciutat.

Catedral de San VitoLa Catedral de San Vito és la catedral més important de Praga i és a on alberga la tomba de Wenceslao IV, les Joies de la Corona, i és el lloc de coronació dels reis de Bohèmia.

Si voleu tenir les millors vistes de Praga i no us importa fer una mica d’exercici, podeu pujar a les torres de la catedral per les seves escarpades escales de cargol. Des del cim tindreu una visió magnífica de Praga.

La fortalesa de Vyšehrad que no va ser fundada fins que el Castell de Praga ja existia, ja que es remunta a mitjans del segle X. En la segona meitat del segle XI i en el segle XII Vysehrad solia ser la residència dels prínceps Przemyslides.

Entre les vistes destaca la que hi ha de la rotonda romànica preciosa de Sant Martí , l’església gòtica de Sant Pere i Sant Pau o el cementiri de Vysehrad.

 
El Teatre Negre de Praga és un teatre totalment diferent que es basa en la incapacitat de l’ull humà de distingir negre sobre negre; els actors estan completament vestits amb roba negra i actuen sobre un fons negre. Això fa que l’espectador només vegi el que els actors volen mostrar.

Objectes il.luminats, articles fosforescents o personatges flotant són alguns dels elements que fan especial aquest art. Encara que els orígens daten de l’època imperial Xina, els txecs van revolucionar la tècnica convertint el Teatre Negre en l’espectacle més popular de Praga.

Un passeig pel riu Moldava
és una activitat que no hauria de faltar en un viatge a Praga. Existeixen molts tipus de recorreguts amb vaixell per Praga: des de petits passejos per veure la ciutat des del riu, fins creuers diürns i nocturns amb menjar i sopar.

Riu Moldava

Finalment, us proposem una visita a l’Òpera Estatal de Praga. Aquest edifici va ser construït a l’any 1885 en el mateix lloc que ocupava el Teatre de la Ciutat Nova. En els seus inicis es va anomenar Nou Teatre Alemany, nom que es va mantenir fins al 1945 quan es va adoptar la denominació actual. L’edifici va ser remodelat en els anys vuitanta però ha conservat intactes alguns elements des de la seva creació: el vellut vermell, els canelobres i els estucs daurats daten de finals del segle XIX.

La Biblioteca Municipal de Praga, és un important institució amb 42 sucursals. L’edifici de Mariánské náměstí va ser adquirit a través d’una generosa donació del Fons d’Assegurances Municipal, quan va decidir que el 10è aniversari de la fundació de la República de Txecoslovàquia, s’havia de celebrar d’una manera digne de la importància d’aquest esdeveniment. A més de biblioteca, és un important centre cultural que alberga també una galeria d’art, un teatre de titelles i els apartaments dels funcionaris de l’alcaldia de Praga. El conjunt va ser inaugurat el 25 d’octubre de 1928 i durant els més de 80 anys de la seva existència, tots els canvis a causa de les noves demandes dels lectors i la modernització de les instal·lacions tècniques s’han realitzat sempre respectant el disseny original.
Veure plànol de Praga

Llibres

 • Praga
 • La ciutat de K
 • Diari de Praga: 1941-1942
 • Tríptico de Praga
 • Imágenes de la Vieja Praga
 • Guies de Praga
 • Pont de Carles

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari